Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Защо изтичането на информация за "Игра на тронове" е на практика невъзможно?
Защо изтичането на информация за "Игра на тронове" е на практика невъзможно?
По света
05-17-19
добавено
6736
прегледа

Възникнаха много въпроси преди последния епизод на "Игра на тронове" в неделя, включително и един, който няма нищо общо с това кой ще седне на Железния трон.

 

Ще изтече ли епизодът в интернет преди да дебютира по HBO? Въпреки усилията на телевизионния гигант в миналото, за да възпре това да се случва, осмият сезон стана жертва на много преждевременни пускания на епизоди.

 

Копия на първите два епизода от сезона бяха инцидентно и за кратко пуснати онлайн от два от партньорите на HBO, от третия епизод изтекоха снимки, а от четвъртия кратък клип, който показа как ще завърши.

 

Въпреки факта, че тазседмичният епизод бе излъчен без преди това в интернет да се появила изтекла информация, има големи шансове, че "Игра на тронове" няма да се сбогува с големия екран без един последен пробив в сигурността.

 

Колкото и да е разочароващо това за продуцентите, начинът, по който предаването се разпространява, прави спирането на изтичането на информация почти невъзможно.

 

За разлика от "Netflix", "Hulu" и други стрийминг услуги, HBO разчита главно на трети страни, които да разпространят продукта й до аудиторията както в САЩ, така и по целия свят.

 

В САЩ милиони хора гледат сериала директно чрез услугата "HBO Go", но повечето зрители достигат до него чрез телевизионни компани като "Comcast", сателитни услуги като "DirecTV" и стрийминг услуги като "Amazon Prime", "Apple TV" или  "Hulu".

 

В международен план, HBO не контролира всяка стъпка от разпространението на сериала, което го прави много уязвим към изтичане на информация като това, на което бяхме свидетели през последните седмици. В Обединеното кралство например и в голяма част от Западна Европа, предаванията на HBO достигат до публиката чрез телевизионната мрежа "Sky Atlantic".

 

По-големите проблеми за HBO определено идват от усилията им да разпространят продукта си към международната аудитория. 

 

Неотдавна, зрителите извън САЩ трябваше да чакат дни или седмици, за да гледат американски сериали, но стрийминг услугата "HBO Go" революционизира това и в момента епизодите на "Игра на тронове" се излъчват почти по целия свят по същото време, по което и в САЩ.

 

Освен, че гледаемостта е много по-голяма, едновременните премиери правят и пиратските копия с една идея по-малко ценни, тъй като потребителите в други страни не трябва да избират между това да чакат официалната премиера или просто да я изтеглят незаконно от торент сайт.

 

За да е възможно всичко това обаче, HBO трябва да доставя всеки епизод поне един ден преди да се излъчи в САЩ, за да може "Sky" или другите й международни партньори да ги подготвят за стрийминг на съответните платформи и ако е нужно да добавят субтритри.

 

Това отваря малък времеви прозорец, през който може да изтече информация, независимо дали инцидентно или защото някой е решил да я сподели с целия свят.

 

На теория, разбира се, HBO можеше да реши, че запазването на тайните на осмия сезон е много по-важна стъпка от това да позволи на международната аудитория да гледа шоуто едновременно с тази в САЩ. Това може би щеше да разреши един проблем, но да създаде много други.

 

"Можем да кажем, че няма да го предоставим на нашите партньори, но знаете ли какво ще се случи точно три минути след като започнем да го излъчваме тук? Ще започнат пиратските копия", твърди служител на HBO в интервю за Vulture.

 

"Не е честно към тези, които са закупили лиценз за сериала и са обещали достъп на абонатите си до него в момента на премиерата. Ако HBO реши, че ще отложи пускането му на международния пазар докато не излезе в САЩ, то това ще доведе до остри и негативни реакции от страна на международните фенове. Никой не иска това. Причината не е, че не сме предприели стъпки, за да предотвратим изтичането на информация, а че трябва да предоставим всеки епизод на около 180 партньора поне ден преди премиерата в САЩ... сами се досещате, че е почти невъзможно да няма изтичнане на поне малко информация", добави той.

 

Източник: Vulture