<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=57612" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Защо Италия е толкова засегната от коронавируса

11 Март 2020
0 4570

Италия е с най-голям брой случаи на коронавирус извън Китай, от понеделник вечер е и в пълна карантина. Все по-често се задава въпросът защо точно Италия. Ето някои факти, които може би са допринесли за това развитие на нещата, изброени от Франс прес и цитирани от Клуб Z.

Колко зле е ситуацията в Италия?

Общият брой на потвърдените случаи е към 10 хил. души.

Вчера бяха открити още 1807 случая, като общият брой вече е 9172.

Броят на смъртните случаи е 463, при 5% смъртност.

Цяла Италия вече е под карантина заради коронавируса

Остава ли вирусът неоткрит?

Първият човек, който имаше положителен тест в северната част на Италия, който не е бил в Китай, беше обявен на 21 февруари.

До това време 38-годишният мъж вече беше заразил жена си и множество лекари, медицински сестри и други пациенти в болницата, където той е бил със симпотим подобни на тези на грип три дни по-рано.

Експерти сега смятат, че вирусът може и да е присъствал и да се е разпространявал в северна Италия още от втората половина на януари.

Има ли Италия старо население?

Д-р Джовани Реза, директор на отдела за инфекциозни болести в Националния институт по здравето, отдава високата смъртност в Италия на факта, че страната има най-старото население в света след Япония.

Повечето от починалите са възрастни хора със съпътстващи заболявания. По този причина високата смъртност не е изненада, казва и проф. Марина дела Густа от департамента по икономика към Университета на Рединг.

“Малкото, което знаем сега за вируса, е, че при него смъртността е по-висока при възрастните хора, поне това са данните от Китай. Италия е страната с най-възрастно население в Европа. Демографският фактор е по-голям, отколкото на много други места”, добавя тя.

Може ли културата на засилено общуване, активен социален живот също да е фактор?

Италианците като цяло обичат да излизат навън и много се докосват – целуват, прегръщат, докосват, докато говорят. Това обяснява и проф. Дела Густа.

“Междуличностното пространство в Италия е много по-малко отколкото в други страни – например Великобритания или Ирландия. Италианците имат навик да се целуват, когато се поздравяват”, добавя тя.

Хората са навън по това време много повече отколкото в други части на Европа, където все още е студено.

Не спря ли това движение, когато училищата затвориха?

Проф. Дела Густа, която е родена в района на Пиемонт в северозападната част на страната, казва, че много хора не са приели самоизолиращите мерки твърде сериозно, когато преди няколко седмици училищата за първи път са били затворени.

“Когато училищата бяха затворени в Ломбардия, много от хората взеха децата си и отидоха във ваканция на вилите си планината или на морския бряг в други региони. Решиха, че това е начинът децата им да са в безопасност, но това поведение всъщност е много опасно”, смята тя.

Ще проработят ли последните, съвсем крайни мерки? 

Някои експерти описаха пълната карантина, наложена в страната не само като безпрецедентна, но и нетрайна.

Проф. Джон Едмъндс от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина смята, че ефектът от мерките ще бъде краткотраен, най-вероятно.

Според проф. Дела Густа сегашните мерки, въведени в Италия, са “изцяло подходящи” и “отлични”. А правителството, смята тя, е реагирало първоначално твърде бавно.

Източник: Клуб Z

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции