<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=77133" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Всеки лимон ...

Защо лабораториите бавят въвеждането на резултатите от PCR тестовете (аудио)

03 Ноември 2020
0 1146

Въвеждането на информацията за направените PCR тестове от лабораториите, както и данните за положителните от тях, става ръчно. Това обясни пред БНР във вторник д-р Недялко Калъчев, собственик на “Цибалаб”.

“Всички резултати, които са положителни, биват въвеждани на ръка с електронен подпис от един компютър само… Когато една лаборатория трябва да въвдеде 300 положителни проби, това значи 300 ЕГН-та, 300 имена, 300 теста, резултати от тестовете, евентуално джипи и това трябва да става от един компютър”, обясни Калъчев.

Защо лабораториите бавят въвеждането на резултатите от PCR тестовете (аудио)
Недялко Калъчев. Снимка: Facebook

В понеделник министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов обяви, че започват проверки в лабораториите заради забавянето в оповестяването на резултатите от тестовете, които се качвали в Националната информационна система за борба с Covid-19 понякога и дни по-късно.

Извънреден брифинг на здравния министър: 17 нови линейки за Спешната помощ в София (видео)

„Натъкваме се на какви ли не примери за качване на резултати след ден, след два, след три. Увеличеният брой случаи във вторник се дължи до голяма степен на некачените резултати от лабораториите”, коментира министърът.

Защо лабораториите бавят въвеждането на резултатите от PCR тестовете (аудио)

“Това не трябва да се допуска, защото с това забавяне някой човек вече е оздравял, а ние тепърва го поставяме под карантина. Държавата плаща достатъчно и не мисля, че е проблем да се назначат още хора в лабораториите”, добави Ангелов.

Според обяснението на д-р Калъчев забавяне има и, при сегашната система за въвеждане на данните, ще продължи да има. 

Със забавянето на нанасянето на резултатите от тестовете се бави и задвижването на целия процес по карантиниране, съответно лечение, издаване на болнични и т. н. и най-общо прекъсване на пътя на заразата.

Защо лабораториите бавят въвеждането на резултатите от PCR тестовете (аудио)

За да се подобрят нещата трябва да се премахне изискването за електронен подпис, да има сървърна връзка между системата Covid и базата данни на болницата или лабораторията. На две-три сесии да се обменя информацията без да има ръчна работа, а само електронно. Но засега “Информационно обслуждане” у нас е непробиваема крепост”, това заяви още д-р Калъчев.

По думите му антигенните тестове още не са въведени и ако сега имате положителен антигенен тест, никой няма да ви впише в системата и регистъра за положителните резултати:

“Вие ще знаете, че сте положителен, но никой няма да ви издаде болничен за това, а в Спешната помощ и в болниците си го правят, за да знаят статуса на пациентите си”.

Източник: БНР

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции