<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=112143" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ето кога експ...

Защо Марк Зукърбърг и жена му влагат милиарди в медицински изследвания?

16 Декември 2021
0 4379

До края на века да победим всички болести: тази цел преследват Марк Зукърбърг и съпругата му, която е лекарка с диплома от Харвард. Двамата инвестират милиарди в начинанието си, но как точно смятат да постигнат целта си, разказва Дойче веле.

Да надвие всички болести до края на века – това амбициозно обещание даде създателят на Фейсбук Марк Зукърбърг още през 2015 година, когато заедно със съпругата си Присила Чан обяви създаването на инициативата “Чан Зукърбърг” (CZI) в чест на новородената им дъщеря. По онова време мнозина сметнаха този анонс за проява на мегаломания или просто за някаква нова приумица на младия милиардер.

Съдят Марк Зукърбърг и съпругата му за сексуален тормоз и дискриминация

Защо Марк Зукърбърг и жена му влагат милиарди в медицински изследвания

Но още по онова време стана ясно, че CZI действа амбициозно. В писмо до дъщеря им двамата съпрузи поеха задължението приживе да инвестират 99% от своите Фейсбук акции (тогавашната им стойност възлизаше на около 45 милиарда долара) в образование и лечение на болести. През 2016 година бе създадена и Научната програма CZI.

Милиарди за медицински изследвания

По повод петгодишния юбилей на програмата Чан и Зукърбърг обясниха как точно смятат да постигнат целта си. Те описаха мисията си по следния начин: става дума за това всички биологични процеси в човешкото тяло да могат да се наблюдават, измерват и анализират – триизмерно и в реално време.

За целта е предвидено в течение на следващите 10 до 15 години да се разработят нови изследователски методи и технологии, като в медицинските изследвания ще бъдат инвестирани допълнително 3,4 милиарда долара.

За сравнение: през 2020 година разходите на фармацевтичните концерни за изследвания и развойна дейност в целия свят са възлизали на около 200 милиарда долара. В този бранш разходите за научни изследвания са особено високи.

Говорителят на CZI Джеф Макгрегър обясни, че 500 милиона долара ще бъдат инвестирани в нов институт на Харвардския университет, който ще бъде специализиран в проучване на изкуствения интелект и ще бъде открит в края на 2022 година.

Защо Марк Зукърбърг и жена му влагат милиарди в медицински изследвания

Други 600 до 900 милиона долара ще бъдат инвестирани в нов институт за биомедицински изображения, а 1 милиард долара са предназначени за Мрежата „Биохъб“ на Чан и Зукърбърг, чиято цел е да бъдат омрежени водещите учени от различни институти по света, които съвместно да търсят отговори на „големите научни предизвикателства“. За самия “Биохъб” са заделени още около 1 милиард долара. Там с предимство ще се разработват технологии, които да улесняват борбата срещу различни болести.

Новите проекти на CZI съвсем отчетливо носят почерка на двамата съпрузи – на влюбения в детайлите технологичен експерт и на ангажираната детска лекарка с диплома от Харвард. Тези два свята ще бъдат обединени и ще си взаимодействат, за да изстрелят медицинските изследвания в дигиталната ера. Тъкмо това е обединяващото във всички начинания на Чан и Зукърбърг.

По примера на Бил и Мелинда Гейтс

Инвестирането на милиарди от дигиталните технологии в името на човешкото развитие не е нещо ново. Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс например е вложила от създаването си през 2000 година до днес над 60 милиарда долара за благотворителни цели.

Дейността на фондацията е насочена предимно към развиващите се страни, където помага в борбата срещу болести като маларията, туберкулозата и полиомиелита, от които всяка година умират милиони хора. След развода си Бил и Мелинда Гейтс обявиха, че смятат и занапред да си сътрудничат в рамките на тази най-голяма частна фондация в света.

Защо Марк Зукърбърг и жена му влагат милиарди в медицински изследвания

Със своята инициатива съпрузите Чан и Зукърбърг преследват значително по-амбициозна цел – те се насочват към фундаменталните научни изследвания, а не толкова към конкретни болести. Особено Зукърбърг навярно е силно заинтересован от това името му да се споменава в позитивен контекст, след като в рамките на т.нар. “Facebook Papers” концернът му отново стана обект на остри критики.

Защо Марк Зукърбърг и жена му влагат милиарди в медицински изследвания

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции