<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=35919" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Овце се учат ...

Защо полицаите се самонапръскаха с лютив спрей? Виновни били сградите и вятърът! (видео)

18 Март 2019
0 11771

Високите сгради и рязката промяна в посоката на вятъра в района на столичното Ларго са обърнали лютивия спрей към служителите, охранявали съботния антиправителствен протест. Това е официалната версия на МВР, представена, след като комичното видео с плачещите и кашлящи полицаи се превърна в световна новина.

 

 

Не е имало опасност за хората, тъй като ефектът на спрея минава бързо. От друга страна, полицаите са реагирали адекватно, тъй като е имало граждани в опасност.

 

Ситуацията

 

Служителите на МВР са действали правилно, обявиха в един глас шефът на охранителна полиция в СДВР Борислав Муеров и началникът на специализираните сили Радослав Стойнев. Според тях лютивият спрей влязъл в употреба, защото група протестиращи са блъснали полицейска кола, при което стоящите най-близо до автомобила граждани са били притиснати и е имало опасност да се задушат. Според СДВР те буквално са "хъркали".

 

Шофьорът на полицейската кола подал сигнал със сирената, но нямало ефект. Тогава започнал да пръска с лютивия спрей през прозореца. В този момент обаче се намесили архитектурата и вятърът.

 

"Самата обстановка и местоположение на сградата…там е доста променяща се, атмосферните условия с вятър, течението. И когато е натиснал бутона на спрея е било нормално, но впоследствие веднага се обръща течението на вятъра и се получава тази ситуация – че всички са пострадали от самия лютив спрей. Пораженията не са тежки – с измиване с вода, леко, така, дразнене на горните дихателни пътища и след известно време всичко се възстановява", обясни Муеров.

 

Не е имало опасност нито за протестиращите, нито за полицаите, казаха Муеров и Стойнев. Според шефа на столичната жандармерия всеки служител може да носи такъв спрей и той не му се зачислява. Полицаите били обучени как се работи с него и дори го тествали върху себе си, преди да го приложат срещу гражданите.

 

Не можехме да чакаме

 

Полицаите умишлено не са носили шлемове, които биха могли да ги предпазят от химическото вещество. Опитът на полицията сочел, че когато се появят тежко оборудвани, това предизвиква негативна реакция у гражданите и те стават по-агресивни. "Ситуацията беше динамична, ние не можем да чакаме да настъпят тежки последствия, докато ние си слагаме маските, за да не понесем последствия", обясни Стойнев.

 

Според Муеров, ако полицаите не бяха действали със спрея, сега можеше да говорим за пострадали граждани. "Сега гледаме при свършен факт всичко, което е станало. И че има няколко разплакани полицаи. Представете си, ако имаше средна или тежка телесна повреда на 5-6 човека, които дефакто можеше да бъдат премазани", заяви Муеров.

 

Много рядко, но запомнящо се

 

Полицията изключително рядко използва лютив спрей при масови безредици, показва досегашният опит. По-често дори се използват палки и щитове. Според Муеров се случвало спреят да влиза в употреба при акции в ромски махали, когато има голямо струпване на хора.

 

МВР в световните новини

 

Нескопосаното използване на лютивия спрей влезе и в световните новини. Видеото, което показва кашлящи и плачещи полицаи, набра скорост в интернет и попадна в редица популярни платформи, сред които 9GAG. За комичния инцидент съобщиха и английски медии. Информация се появи в Дейли Мейл и Мирър. За случая съобщиха и руски медии.

 

Случката даде повод на полицейските синдикати за пореден път да напомнят, че служителите са лошо оборудвани.

 

"Къде им бяха противогазите, каските, очилата. Ако наистина се беше стигнало до неконтролируема ситуация, те нямаше как да реагират. Сълзотворният газ се изстрелва със специални пушки, а самата полиция няма противогази и маски", заяви пред бТВ бившият главен секретар на МВР Николай Радулов. Според него случаят е показателен за това, че полицаите не са подготвени и им липсва екипировка.

 

Източник: Медиапул

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции