<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41771" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Защо протестите в Чили, Ливан и Хонг Конг продължават дори след изпълняване на исканията им?

25 Октомври 2019
0 983

Демонстрациите на пръв поглед започнаха с една искра. В Чили тя беше скок на цените за метрото. В Ливан беше данък върху обажданията в WhatsApp, а в Хонконг бе предложение за законопроект за екстрадиция.

 

Сега тези "искри" са запалили по-широки протестни движения по целия свят, махайки завесата пред по-дълбоки неравенства, проблеми и липса на автономия, които могат да се проследят с десетилетия назад, а изглежда, че недоволството няма да отшуми в скоро време.

 

 

""

Държави и територии, в които е имало значителни протестни движения през 2019 г.

 

 

Всъщност по целия свят активистите излизат на улицата в силно организирани, упорити движения, за да кажат на лидерите си "Това, което правите не е достатъчно добро!".

 

Експертите казват, че наблюдаваме преломната точка на обикновените хора, които вече не могат да търпят мерките, наложени им от управляваща класа.

 

"За да се превърне искрата в нещо по-голямо, трябва да има много широка липса на доверие в политическия елит, чувство на криза на властта, и голямо разнообразие от оплаквания и недоволство", заяви Джон Чалкрафт, професор по История и политика на Близкия изток в Лондонската школа по икономика и политически науки.

 

"Такъв е случаят в Чили, Ливан и Хонконг. Това вече са продължителни протестни движения, които не спират дори след като първоначалната им цел е била постигната", добави той.

 

Студентите обаче изиграха ключова роля във всички тези протести. В Чили например, хиляди студенти миналата седмица започнаха масова кампания за избягване на тарифите в столицата Сантяго, като препълниха метростанциите и се возиха без билети.

 

Широко разпространените протести са за много повече от увеличението на транспортните тарифи, твърдят експерти. Това е отражение на гнева над нарастващите разходи за живот, който се е трупал с години.

 

През 2011 г. студентите в Чили също организираха масови протести, заради таксите за обучение. Транспортните билети не са такси за обучение, но все още са социални и икономически проблеми, които отразяват дълбокото неравенство в страната.

 

Но дори когато правителствата са направили компромиси в отговор на протестите, това няма особен резултат в спирането на движенията.

 

След като Ливан отказа предложения данък за WhatsApp в рамките на часове след започването на протестите, а след това въведе амбициозен пакет от реформи, протестиращите попитаха защо не са направили това в самото начало.

 

По подобен начин лидерът на Хонконг – Кари Лем през септември оттегли законопроекта, който би позволил екстрадиция в континентален Китай, където, според статистиките, има 99% влезли присъди и история на политически преследвания.

 

Месец по-късно насилствените протести продължават да парализират части от града и Лам изглежда все още не иска да отговори на другите основни искания на активистите, включително независимо разследване на полицията.

 

Междувременно, в Чили, правителството изпрати войски по улиците, което връща спомени за 17-годишната военна диктатура на генерал Аугусто Пиночет.

 

По отношение на първоначалния проблем, който предизвиква всяко движение, тези протести бяха успешни – Чили отмени повишаването на тарифата, Ливан отмени предлаганата такса за WhatsApp и въведе реформи, а Хонконг отхвърли предложението си за екстрадиция.

 

Разбира се, това не са причините, които наистина изпращат протестиращите по улиците всекидневно и следователно протестите им продължават.

 

"В Чили, коъдето е едно от най-високите нива на неравенство в развития свят, "този вид социална структура отнема много повече време, за да се разруши", каза Чалкрафт.

 

"Самият факт, че толкова много хора са се мобилизирали, напълно наясно с рисковете за тяхната безопасност, трябва да се разглежда като успех. Всеки ден навсякъде хората настояват за правата си и за равенство в различни проявления" , добави той.

 

Ето и по детайлен поглед върху трите примера, които ви дадохме:

 

Чили

 

Какво се случва?

 

Чили обяви извънредно положение в столицата Сантяго след широки протести, предизвикани от предложеното покачване на цените на билетите за метрото преди малко повече от седмица.

 

Най-малко 18 души са загинали при сблъсъци между протестиращите и силите за сигурност. Магазините и търговските центрове бяха разграбени и подпалени, а метростанциите бяха вандализирани и затворени за обществеността, заради широко разпространените демонстрации относно разходите за живот и нарастващия дълг в обикновено стабилната страна.

 

Какъв беше отговорът на държавата?

 

Президентът Себастиан Пинера обяви спирането на покачването на цените в събота. Във вторник той се извини за „десетилетия“ от натрупани проблеми и обяви нов социален и икономически план, но той не успя да потуши размириците.

 

Правителството реагира чрез разполагане на хиляди полицаи и въоръжени войници, за да успокои размириците, като това е първият път, в който военните излизат по улиците на Чили, след  края на военната диктатурата на Пиночет през 1990 г.

 

Каква е по-голямата картина?

 

Чили е една от най-богатите страни в Латинска Америка, но има и едно от най-високите нива на неравенство в доходите в света. Много работни места са неформални или временни, като младите хора и жените са тези, които се борят най-много за намиране на качествена, квалифицирана работа.

 

Протестът призовава за по-широка икономическа реформа по редица въпроси, включително пенсиите, здравеопазването и общественото образование.

 

Ливан

 

Какво се случва?

 

Стотици хиляди протестиращи излязоха на улиците в цялата страна миналия четвъртък. Протестите бяха предизвикани от предложените 20 цента на ден такса за използване на VOIP функцията, използвана от WhatsApp, Facebook и други приложения.

 

Много бързо, предложеният данък за VOIP се превърна в по-мащабен вик за падането на правителството и изведе на преден план най-големите демонстрации, които страната е виждала от март 2005 г. насам , когато масовите протести приключиха десетилетия на сирийско военно присъствие в страната.

 

Какъв беше отговорът на държавата?

 

Правителството отмени планове за данъка за VOIP и одобри амбициозна програма, която намалява заплатите на политиците с 50%, облага големи данъци върху печалбите на банките, премахва допълнителни предложения за строги икономии и се стреми да предотврати големи финансови загуби в електроенергийния сектор, но реформите изглежда не се харесват протестиращите.

 

Каква е по-голямата картина?

 

Хората в Ливан, изтласкани под напрежението на бързо спадащата икономика, се противопоставят на това, което смятат за хроничен капитализъм.

 

Десетилетията на корупция и неправилно управление на правителствата от сектантски лидери са ощетили държавата в огромен мащаб, твърдят ливанските протестиращи.

 

Хонг Конг

 

Какво се случва?

 

Протестите в Хонконг започнаха през март, но станаха наистина сериозни през юни. Те бяха предизвикани от широко противопоставяне на вече отменения законопроект, който би позволил екстрадицията в континентален Китай, но оттогава се разшири до искания за пълна демокрация и полицейска отговорност.

 

Какъв беше отговорът на държавата?

 

През септември лидерът на Хонконг – Кари Лем обяви отхвърлянето на законопроекта за екстрадиция в резултат на тримесечни мащабни протести, които разтърсиха града и навредиха на икономиката му. Това обаче не спря демонстрациите.

 

Каква е по-голямата картина?

 

Хонконг принадлежи на Китай, но има собствена валута, политическа система и културна идентичност. Много жители на Хонконг не смятат себе си за китайци, а по-скоро за "хонконгчани".

 

В крайна сметка, младите "хонконгчани" са загрижени за нарастващото посегателство от страна Китай в града и заплахата за свободите, недостъпни за китайските континентални граждани, като правото на протест, правото на свободна преса и независимата съдебна система.

 

Това доведе до редовните и все по-ожесточени протести в обикновено мирния град, в резултат на което досега са  арестувани над 2000 протестиращи.

 

 

 

Източник: CNN

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции