Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Защо съкращаването на последните два сезона на "Игра на тронове" бе огромна грешка?
Защо съкращаването на последните два сезона на "Игра на тронове" бе огромна грешка?
По света
05-15-19
добавено
9099
прегледа

Вече наближаваме към последния и финален епизод на "Игра на тронове", и макар да не знаем точно как ще свърши, събитията от последните два сезона  ясно ни показват, че ще е меко казано трудно сериалът да има достоен край.

 

Някои от проблемите са конкретни решения, направени от сценаристите, които сега са свободни от това да се водят по книгите на Мартин, но колкото повече вникваме в последните два сезона, толкова повече на почти всички ни става ясно, че основният проблем е идеята те да са толкова кратки - само с по 7 и 6 епизода.

 

Разбира се, можем и да получим задоволителен край, но няма полза от орязването на сериала по този начин, вместо да му се даде по-стандартен финал с два или три сезона, които както преди можеха да бъдат с традиционните десет епизода. 

 

Това няма няма полза за никого, освен за сценаристите Дейвид Бениоф и Д.Б. Уайс, които явно искат да пренасочат работата си към други проекти.

 

Никой друг, освен тях не искаше това, дори HBO предпочиташе повече.  В едно интервю за "EW" през 2015 година, Бениоф и Уайс даже изплашиха феновете, че сериалът може и да завърши със седмия сезон.

 

"Това е най-трудната част от това, което правим. Започнахме това пътуване с Дейвид и Дан. Това е тяхната визия. Бих ли се радвал, като фен и управител на HBO, ако шоуто продължи 10 години? Абсолютно… в случай обаче, че не се чувстват комфортно да продължат повече от седем сезона, то аз им се доверявам напълно и вярвам, че това е правилното решение, колкото и да е ужасяващо за мен", каза тогава президентът на "HBO" Майкъл Ломбардо.

 

Съвсем наскоро, компанията даже предложи на сценаристите повече пари и време, за да добавят още няколко епизода към последния сезон, защото след шест сезона с по 10 епизода, съкращаването на последните два не звучеше като добра идея. 

 

"HBO ще е щастлива, ако сериалът продължи... да има повече епизоди през последния сезон, но ние винаги сме вярвали, че цялата история ще се разгърне за около 73 часа, и решението ни ще постигне точно това. Независимо че искаше повече епизоди, компанията разбра, че това е правилното решение", твърди Бениоф.

 

Тук на фокус идва самият автор на сагата - Джордж Р.Р. Мартин, който винаги е смятал, че сериалът орязва твърде много детайли и събития от книгите. Преди доста време той твърдо заяви, че сезоните с по 10 епизода по-скоро трябва да са с 13, а наскоро каза, че сериалът може съвсем спокойно да продължи с поне още няколко сезона.

 

"Не знам...питайте Дейвид и Дан, когато дойдат. Можеше спокойно да продължим до 11, 12 или 13 сезона, но предполагам, че искат да живеят животите си", каза Мартин по време на наградите "Еми" миналата година.

 

Феновете също не са очаровани, защото всички видяхме резултатите от тези съкратени финални сезони, които накараха повечето да мислят, че всички действия са прибързани и без замисъл. 

 

Нека започнем от връзката между Джон и Денерис, която трябваше да бъде най-важната от сериала, и не бе показана до финала на седми сезон. Странното е, че всички трябваше да повярваме, че Джон някак си магически се влюбва само за няколко епизода, карайки връзката им да изглежда доста прибързана отстрани.

 

Има и развития на герои, които нямат никакъв смисъл, тъй като например във втория епизод от осми сезон, Джайм пируваше с всичките си нови приятели в Зимен хребет, а също така посвети Бриен в рицарство. В петия епизод обаче, той сякаш захвърли 6-годишното развитие на пресонажа си, само и само за да избяга и да бъде с Церсей, защото за него нямало нищо по-важно от нея.

 

Във втория епизод Денерис и Джон яздят драконите над планините на Севера сякаш са на седмото небе, а само след два епизода "Майката на драконите" загуби половината си армия, Джора, Мисандей, научи истината за Джон и придоби желанието за геноцид.

 

Оплакванията не са, че историите на персонажите са се развили по начинът, по който сценаристите са решили, а че не е дадено достатъчно време, за да се стигне до тази точка. Точно това е и нещото, което разгневи милиони фенове на сериала по света.

 

Другото нещо е и фактът, че любимите ни герои сякаш се телепортират из цял Уестерос през последните няколко сезона. "Игра на тронове" винаги е бил сериал, в който проследяваме дълги и епични пътувания от едно място до друго, през които виждаме развитието на персонажите.

 

Изглежда сякаш обаче, че след шест години такива пътувания, сценаристите са осъзнали, че нямат достатъчно време, заради крайния срок, който са си поставили и изведнъж всички започнаха да се озовават където си поискат, тотално изтривайки пътуванията, които бяха неизменна част от сериала.

 

Това накара повечето зрители да се чувстват дезориентирани и сякаш всички действия се развиха доста скоростно. Фактът, че обикновено това се правеше, за да бъдем свидетели на редица битки с може би един по-спокоен епизод между всяка, допълнително засили чувството, че сериалът сякаш се опитва да спринтира по време на маратон, губейки силите си много по-рано отколкото трябва.

 

Лесно е да видим как последните 13 епизода от може би най-великия сериал на всички времена можеха да бъдат разгърнати в 20 или 30, стига сценаристите да бяха поискали. Те със сигурност щяха да се сдобият с бюджета, да уважат мнението на създателя на сагата, а също така да задоволят и феновете, които определено щяха да го следят поне още няколко години.

 

Вместо това, ясно се вижда, че те искат сериалът просто да свърши и вместо да го оставят на някой, който наистина иска да се занимава с него, те просто претупват нещата, в резултат на което историята и милиони фенове по света страдат.

 

Източник: Forbes