<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=36073" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Защо трябва да запомним името на тази жена

25 Март 2019
0 1430

Доскоро името й не бе известно. С чувствителността и решителността си след атаките в Крайстчърч премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн си спечели завидна популярност в света. Прочетете удивителната й история.

    

 

 

 

Вече 16 месеца Джасинда Ардърн е министър-председател на подкрепяната от Зелените коалиция от социалдемократи и десни популисти. След атаките в Крайстчърч, 39-годишната Ардърн се изправи срещу оръжейното лоби с искане за забрана на всички полуавтоматични оръжия в Нова Зеландия. Проект, който не се харесва твърде на консервативните политици, защото с него не се печелят гласовете на избирателите. Но Ардърн добре познава както мултикултурната традиция на Нова Зеландия, така и скритите расистки убеждения сред голяма част от обществото и сложното минало на страната.

Джасинда Ардърн започва политическата си кариера на 17-годишна възраст и от самото начало не избягва трудните дебати. Наскоро тя заяви, че ще се бори срещу несигурността на модерната епоха, както и за премахване на пропастта между богатите и бедните. "Каквото и да смятате за онова, което казва, тя говори честно и без задни мисли", заяви миналата година вицепремиерът и държавен секретар Уинстън Питърс от популистката коалиционна партия “Нова Зеландия”. Според Питърс "Ардърн е истинска и не се преструва" и това, според него, е "уникално" – включително на фона на агресивната реторика в парламента.

Четири дни след атаките в Крайстчърч Ардърн откри парламентарна сесия с послание за мир в памет на 50-те жертви, убити в двете джамии. Сред загиналите са и четири деца на възраст 3, 4, 14 и 16 години. В обръщението си към парламента тя отдаде почит към онези оцелели, които са се опитали да спрат стрелеца и заяви, че никога няма да произнесе публично името на извършителя, за не получи той известността, за която жадува.

Ден преди това Ардърн, загърната с черна забрадка, посети офиса на Ислямската асоциация в Уелингтън. Асоциацията се състои от осем мюсюлмански общности, включително тази в Окланд, където е избирателният окръг на премиера. "Вчера посетих Крайстчърч. Исках от името на цялата страна да изразя скръбта и солидарността с вашите братя и сестри", каза Ардърн пред представители на асоциацията. В неделя след нападенията тя вече бе информирала нацията за особеностите и мерките за сигурност, предприети във връзка с погребенията на жертвите. Същевременно Ардърн обяви плановете си за предоставяне на повече възможности за психотерапевтична помощ. Тази идея се вписва идеално в ключовото предизборно послание на партията й от 2017 г., а именно –  намаляване на "огромния недостиг" от психиатрична помощ в Нова Зеландия. Тогава Ардърн обеща да инвестира милиони в подобни проекти. На Световния икономически форум в Давос през януари тя обяви пред света, че в страната се извършват много самоубийства, включително и от младежи. "Един от трагичните факти за Нова Зеландия е, че всеки познава някой, който е отнел живота си. Ние сме малка страна, с по-малко от пет милиона жители, но за миналата година тук са извършени над 600 самоубийства.", обясни Ардърн и допълни, че самата тя е губила приятели, които са се самоубили.

 

 

 

 

"Ефектът Джасинда"

Ардърн израства в района на Уайкато, недалеч от „Хобитън“ – прочутата снимачна площадка на филмовата поредица „Властелинът на пръстените“. Баща й е полицай, а майка й работи като кухненски помощник в училища Самата Ардърн изучава политическа комуникация в Университета на Уайкато в Хамилтън. Професионалният си опит придобива първоначално като стажант при Хелън Кларк – бивш министър-председател на труда и до 2017 г. ръководител на програмата на ООН за развитие. По време на мандата на британския премиер Тони Блеър, Ардърн работи в британския му офис в Нова Зеландия. От 2008 г. тя е депутат в парламента в Уелингтън. Докато нейната партия е в опозицията, тя отговаря за жените, децата, младежта и наследството. През 2017 г. печели директен мандат в Окланд и тази победа й носи още по-голяма известност. Седмици преди парламентарните избори същата година лидерът на лейбъристката партия и настоящ министър на правосъдието Андрю Литъл й предлага да поеме председателския пост. Ардърн приема предложението и от този момент нататък започва да привлича международното внимание. Медиите заговарят за "ефекта Джасинда". През октомври 2017 г. Джасинда Ардърн става най-младият министър-председател на Нова Зеландия за последните 100 години.

През февруари 2018 г. бременната Ардърн заминава на петдневно посещение в Уайтанги, северно от Окланд. Това е мястото на учредителния договор от 1840 г., където коренното население на Нова Зеландия – маори, многократно е призовавало бившите премиери на страната да признаят бруталното отнемане и отчуждаване на земята от британските заселници през 19 век. В Уайтанги Ардърн се обръща към старейшините със следните думи: “Дръжте ни отговорни, защото един ден искам да кажа на детето си, че съм си спечелила правото да живея тук. И само вие можете да ми дадете това право”.

Ардърн и нейният партньор Кларк Гейфорд, водещ на телевизионно предаване за риболов, се появиха заедно с новородената си дъщеря Неве Те Ароха на Общото събрание на ООН миналия септември. Името на момиченцето е смесица от ирландски и маорски думи. В обръщението си пред ООН Джасминда Ардърн тогава призова към мултикултурализъм и за опазване на климата. А след атаките в Крайстчърч, в телефонен разговор с американския президент Доналд Тръмп, тя подчерта важността на многообразието и призова президента да прояви съчувствие и любов към мюсюлманите.

 

 

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции