Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
За втори път фирми без опит взимат жп договор за над 500 млн. лв.
За втори път фирми без опит взимат жп договор за над 500 млн. лв.
gospodari.com
08-12-19
добавено
995
прегледа

Обединение "Костенец – Септември 2018", съставено от три фирми без опит в железопътното строителство, едната от които е с обвинение от румънската антикорупционна комисия за злоупотреба с еврофондовете, според сайта "Биволъ", подписа договор за над 500 млн. лв. за изграждането на жп линията Костенец Септември. Това съобщиха от Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) без да посочат какъв опит имат компаниите, предава Mediapool

 

Това е втори договор, който НКЖИ дава на фирми без опит в железопътното строителство и който се финансира с европейски средства. Първият такъв беше сключен с унгарско-българското обединение "Келет – АБ" за изграждането на жп линията София – Елин Пелин за 150 млн. лв.

 

Двата обекта са част от железопътната магистрала "Тракия", която пък е включена в европейската жп мрежа в Югоизточна Европа. Българският участък трябва да осигури скоростна връзка между сръбска граница през София и Пловдив с пристанище Бургас, както и с границите с Гърция и Турция през разклоненията от Свиленград и Благоевград.

 

Двата обекта – 24.5 км жп път Костенец-Септември и 23 км път София-Елин Пелин, се финансират със средства от механизма "Свързана Европа", по който се осигурява 85% безвъзмездна европейска помощ.

 

Миналата сряда правителството отпусна 116.4 млн. лв. допълнително за изграждането на жп линията Костенец – Септември. Мотивът беше, че изпълнението на обекта ще излезе извън сроковете за допустимост на европейските разходи. За да продължи финансирането от ЕС, трябва да се увеличи националното съфинансиране за дейностите, които ще се изпълняват след тези срокове, се казва в правителственото съобщение, без да е посочено какви са те.

 

Съгласно договора срокът за изпълнението на жп линията Костенец-Септември е 5 години (60 месеца) и ако няма удължаване по различни причини, обектът трябва да бъде завършен през август 2024 г. В същото време по механизма "Свързана Европа" крайният срок за изразходването на средствата е до края на 2023 г.

 

Подписването на договора с обединението "Костенец – Септември 2018" се забави заради обжалвания както на самата процедура, така и на избрания изпълнител. Съдът реши, че всичко е законно и така се стигна до сключването на контракта в понеделник.

 

В търга участваха общо 6 кандидати, като до отварянето на ценовите оферти бяха допуснати двама. В крайна сметка обединението от българската "Транс Логистика" ЕООД, испанската "Контратас Иглесиас" АД и румънската "Аркада Къмпани" АД спечели поръчката с по-ниска цена и максималните 40 точки за техническото предложение. Те ще изпълнят обекта с цена от близо 380 млн. лв. без ДДС, която набъбва до над 501 млн. лв. с ДДС и непредвидените разходи.

 

Въпреки че цената на обединението беше най-ниската, тя е по-висока от прогнозната стойност на обекта с около 17 млн. лв. Европейският съюз осигурява 300 млн. лв. от парите, докато останалите би трябвало да са за сметка на държавния бюджет – още около 200 млн. лв.

 

Строителят – без опит и със съмнения за злоупотреби

 

Обединението "Костенец – Септември 2018" се състои от фирми без особен опит в железопътното строителство, като за румънската има съмнения за злоупотреба с еврофондове.

 

Българският участник в консорциума "Транс логистика" е почти непознат и предизвика недоумение сред строителния бранш, след като стана ясно, че печели търга. Компанията, основана през 2005 г., има скромен опит в строителството на железни пътища.

 

През 2018 г. компанията има оборот от 943 хил. лв., а година по-рано – малко по-голям от над 3.1 млн. лв., а през 2016 г. едва 77 хил. лв., показват финансовите ѝ отчети. През 2017 г. дружеството "Транс логистика" е изпълнило механизиран среден ремонт на близо 35 км железен път между гарите Просторно и Каспичан по 9-та жп линия в област Шумен. Работата му е била възложена от "Инфраструктурно строителство" АД, което е платило близо 1.5 млн. лв. Не е ясно чия собственост е "Инфраструктурно строителство" АД, защото акциите са на приносител.

 

Ясен е обаче собственикът на "Транс логистика". Дружеството е еднолична собственост на Тони Тодоров, който я купува преди година от друго физическо лице Тома Митаков, а той от Красимир Чакалов.

 

Дружеството е регистрирано през 2005 г. в Плевен с капитал от 5000 лв. Предметът му на дейност е разнообразен – от изработване на геодезични, кадастрални и регулационни карти през строителство, търговия, туризъм и т.н.

 

Партньор на българската фирма в обединението е испанската "Контратас Иглесиас" АД. Тя има изпълнени доста проекти, основно в пътното строителство. На сайта на компанията няма информация да е работила в областта на железопътната инфраструктура, писа преди време "Капитал".Третият участник в консорциума е румънската"Аркада Къмпани" АД. По информация на Seenews компанията строи главно мостове и тунели, а основните ѝ собственици са Михай Хума и Спиру Манту. Според публикация на "Биволъ" през 2016 г. антикорупционната прокуратура на Румъния е внесла обвинение срещу компанията за злоупотреба с европейски средства. Става дума за представени фалшиви документи, че е засадила 30 хил. акации покрай реконструирана жп линия, като щетите се оценяват на 138 600 евро.

 

Източник: Mediapool