<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=74771" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 263 нови случа...

“За да избегнем нов локдаун”: Меркел с емоционално обръщение към германците

02 Октомври 2020
0 847

“Всички копнеят за повече близост и контакти. И аз не съм по-различна от другите. Рискуваме обаче да проиграем всичко, което постигнахме през последните месеци”, каза Меркел и помоли германците да бъдат търпеливи.

В сряда, 30 септември, Ангела Меркел направи емоционално обръщение от трибуната на парламента, пише Дойче веле. Макар да беше по повод новия бюджет на Германия, почти половината от думите ѝ бяха посветени на пандемията и битката срещу нея. И въпреки че тя бе изправена пред депутатите в Бундестага, думите ѝ бяха адресирани не само към тях, а  към всички жители на Германия.

Тръмп се държал отвратително със световни лидери по телефона, обидил Меркел, че е “глупава” (снимки)

Меркел помоли хората да се отнасят сериозно към темата и да се подготвят за предстоящи тежки месеци през есента и зимата. “В момента наблюдаваме как бдителността отслабва”, каза Меркел и увери, че на нея също ѝ липсват спонтанните срещи. Всички копнеят за повече близост, контакти и общност, посочи тя. “И при мен е така, аз не съм по-различна от другите. Рискуваме обаче да проиграем всичко онова, което постигнахме през последните месеци. Правила, наредби и мерки не помагат, ако те не бъдат приети от хората”, каза още канцлерката.

“Каква радост ще бъде това!”

Германската канцлерка благодари на лекарите, санитарите, властите и полицията за техния ангажимент по време на пандемията. Но сега тя отново е разтревожена, защото безгрижието на хората нараства – например при частни празненства или на обществени места. В тази връзка Меркел призова: “Придържайте се към правилата. Трябва да се грижим повече един за друг. Но съм убедена, че животът отново ще стане такъв, какъвто го познавахме. Отново ще се празнуват семейни тържества, а клубовете, театрите и футболните стадиони отново ще бъдат пълни. И каква радост ще бъде това! Сега обаче се налага да сме търпеливи. Точно за това Ви моля.”

“Трябва да се действа търпеливо и разумно, за да спасим човешки животи”, каза още Меркел. 

“Предстоят тежки месеци”

С поглед към настъпващата есен канцлерката каза, че предстои трудна фаза. На фона на нарастващия брой на новозаразените Меркел определи като правилни последните решения на ниво федерални провинции. Това е много важно, за да не изпускаме контрола, уточни тя и увери, че ще направи всичко необходимо, за да бъде предотвратен нов локдаун. 

Във връзка с поемането на нови дългове заради пандемията от коронавирус германската канцлерка призова за бързо връщане към строгите предписания за балансиран бюджет. Но в сегашната ситуация трупането на нови дългове е правилният подход, подчерта Меркел. Това, че сега успяхме да реагираме енергично, се дължи и на факта, че “през последните шест години не трупахме нови дългове”, посочи Ангела Меркел. 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции