Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
За електрическите тротинетки ще има временен режим
За електрическите тротинетки ще има временен режим
11-11-19
добавено
1347
прегледа

Хората, които карат модерните електрически тротинетки, трябва да са с каски, да се движат с включени светлини отпред и отзад в тъмните часове на денонощието и да са със светлоотразителни жилетки. Въвеждат се и възрастови ограничения за управляващите ги. Това е записано в преходните и заключителни разпоредби на пореден проект за промяна на Закона за автомобилните превози, който бе пуснат за обществено обсъждане в понеделник. С тях се променя и Законът за движение по пътищата, докато се одобрят общи европейски правила за елтротинетките, съобщава Сега.

 

Електрическите тротинетки - новата епидемия по улиците

 

Този вид превозни средства придобива все по-голяма популярност в ЕС. Липсата на ясни правила при използването на индивидуални електрически превозни средства е съществен фактор и предпоставка за настъпването на ПТП. 

 

Откраднаха 15 от новите е-тротинетки в София дни след пускането им?

 

"Европейската комисия подготвя законодателен акт, с който да бъде преодоляна празнотата в действащата нормативна уредба. До приемането на съответния европейски нормативен акт следва на национално ниво в краткосрочен план да бъдат уредени най-неотложните въпроси във връзка с: легалната дефиниция на понятието „индивидуални електрически превозни средства“; определянето на изискванията за предпазните средства при тяхната употреба; местата, на които е разрешено използването им; максимално допустимата скорост на движение и минималната възраст за техните водачи", пише в мотивите за промяна на закона.

 

В България тротинетките трябва да се движат по изградената велосипедна инфраструктура, а при липса на такава - възможно най-близо до дясната граница на платното. Не могат да се движат по улици I клас и пътища, на които максимално разрешената скорост е над 50 км/час, или по улици втори клас без изградена инфраструктура, както и в зони, забранени за велосипеди. Максималната им скорост се ограничава до 25 км/час. Водачът на тротинетка не може да говори по телефона, докато кара.

 

Споделените тротинетки в София се зарязват на всевъзможни нелепи места

 

Юношите до 16 г. ще могат да се движат само по велоалеите, улици от II до VI клас и пътища с максимално разрешена скорост до 50 км/час. Ако възрастта им е до 14 г., ще могат да карат само по велосипедните алеи. Всяка община би могла да наложи допълнително собствени правила за тротинетките.

 

Източник: Сега