<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38224" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: УЕФА може да ...

За няколко дни Прокуратурата смени версията си за арестуваното за тероризъм момче (видео)

14 Юни 2019
0 1687

Само в рамките на няколко дни прокуратурата кардинално смени версията си за 16-годишния ученик от Пловдив, който е обвинен в тероризъм. За обвинителите от жертва, момчето стана изключително опасен терорист, който трябва да бъде арестуван, за да не застрашава живота на българските граждани, коментира "Сега". 

 

 

АДВОКАТЪТ НА ЗАДЪРЖАНОТО ЗА ТЕРОРИЗЪМ МОМЧЕ: ТОЙ НЕ Е ИМАЛ НАМЕРЕНИЕ ДА УБИВА (ВИДЕО)

 

 

Апелативният спецсъд обаче не подкрепи тезата на държавното обвинение и остави на свобода момчето. То остава под наблюдение на детска педагогическа стая. По този начин магистратите затвърдиха убеждението, че акцията на държавното обвинение е силно преувеличена.

 

 

""

 

 

Според говорителя на спецпрокуратурата Сийка Милева тийнейджърът не бива да бъде пускан на свобода, защото "е налице реална опасност за сигурността на огромен брой български граждани". Съдът отхвърли това твърдение и реши, че няма опасност момчето да извърши друго престъпление.

 

 

“ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО“ СЕ САМОСЕЗИРА ЗАРАДИ ОБВИНЕНИЯ В ТЕРОРИЗЪМ УЧЕНИК ОТ ПЛОВДИВ

 

 

Случайно или не, втвърдяването на прокуратурата дойде след заседанието на съвета по сигурността при премиера, на което случаят бе обсъждан. Първоначално заместник-главният прокурор Иван Гешев беше категоричен, че става дума за "дете-жертва" и огромна човешка трагедия. Той заяви, че няма "данни дали е имало конкретен обект, срещу който да се подготвя атентат" и уточни, че при претърсването са намерени големи количества вещества – общодостъпни на пазара, служат за направата на експлозив, какъвто бил използван при атентата в Сарафово, но в по-малки количества. 

 

 

ЕТО ГИ САМОДЕЛНИТЕ БОМБИ НА 16-ГОДИШНИЯ УЧЕНИК, ПОДГОТВЯЛ АТЕНТАТ В ПЛОВДИВ (ВИДЕО И СНИМКИ)

 

 

Тези обстоятелства ученикът обяснил с "интерес към химията", а самият Гешев заключи, че детето е много интелигентно, от добро семейство, но объркано. "Ние сме длъжни да помогнем на това дете да излезе от тази среда и да заживее нормален живот. То ще си ходи на училище. Ще се изготви стратегия, за да може то да се чувства пълноценно”, коментира тогава и директорът на полицията в Пловдив старши комисар Атанас Илков.

 

 

ПСИХОЛОГЪТ НА УЧЕНИКА ОТ ПЛОВДИВ, ОБВИНЕН В ТЕРОРИЗЪМ: ТОЙ НЕ Е БИЛ СПОСОБЕН ДА ГО ИЗВЪРШИ

 

 

6 дни по-късно държавното обвинение вече е на мнение, че младежът разполагал с "взривни вещества без аналог в новата история на България".

 

 

""

 

 

Новото в прокурорската версия е, че "помощта на родителите е огромна. Първоначаната информацията за радикализация не е подадена от тях". Досега се твърдеше, че именно родителите са потърсили помощ от психолог и от службите, след като са разбрали с какво се занимава синът им. След като направи изявлението, Милева отказа да отговаря на журналистически въпроси.  

 

 

Главният прокурор Цацаров коментира за първи път случая. Според него момчето не е класически терорист и едва ли би извършил терористичен акт, но е бил вербуван именно за това. Проследена е кореспонденцията му с арабин от Северна Африка, като една година момчето е обучавано в ценностите на исляма и как се прави бомба. Цацаров също е на мнение, че момчето трябва да бъде на свобода, но се застрахова: „но ние не знаем каква би била следващата стъпка“. В момента службите работят по установяването на лицето, което е осъществявало контакт с младежа".

 

 

 

Източник: Сега

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции