<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=45714" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

За пореден ден София диша мръсен въздух, Фандъкова предлага "бял билет"

07 Декември 2019
1 1908

Столичното кметство продължава да бори мръсния въздух основно на думи.  Освен т.нар. зелен билет с цена 1.00 лв., валиден за многократни пътувания в ден с голямо замърсяване на въздуха, общината щяла да въведе и "бял билет", който ще дава право на безплатно пътуване с линиите на градския транспорт, съобщава Сега.

 

Това обяви днес Йорданка Фандъкова. Тя издаде, че вече са почти готови нормативни промени, които ще позволят нововъведението. Бял билет ще има, ако парламентът въведе екостикери за колите и даде правомощия на кмета да забранява движението на автомобилите, които замърсяват силно атмосферата, поясни Фандъкова.

 

Обещанията за безплатен билет звучат нелепо, защото кметицата не използва дори възможността, която и в момента има – да въвежда зелен билет.  Досега тя е наредила само два пъти да се ползва зелен билет – през януари и през декември 2018-а година, макар че столицата често е забулена от облаци прах и отровни газове. Дори и в момента, когато въздухът в някой квартали може "да се реже с нож", Фандъкова твърди, че нямало достатъчно условия да бъде въведен зелен билет.

 

Общината непрекъснато обявява занижени данни за замърсяването, като ползва различни трикове – например измервателните уреди се поставят на най-чистите места. 

 

До края на месеца се очаква да заработи мобилното приложение на Столичната община, което в реално време ще дава информация за качеството на атмосферния въздух, обяви Фандъкова. Така гражданите щели да имат достъп до мониторинговата система на общината, която наскоро бе допълнена с нови 22 станции за измерване на основните замърсители на въздуха.

 

Източник: Сега

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции