<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=35587" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

За първи път – българска община въведе безплатен градски транспорт

07 Март 2019
0 343

Стамболийски стана първата българска община у нас с напълно безплатен транспорт за гражданите. От днес, освен в града, жителите ще могат да пътуват в автобусите без пари и до съседните шест села. Разходите се поемат изцяло от местната власт, която инвестира в закупуването на нови автобуси и спечели награда от Европейския съюз в категорията “Иновации в политиката“, съобщи Нова.

 

 

 

„Досега давах по един лев на идване и по един на връщане. Сега ще спестявам по два лева. За мен като пенсионер е от полза този транспорт”, казва Виолета Драгиева – гражданин на Стамболийски, на която се налага всеки ден да пътува от квартал „Полатово” – на 3 километра от града.

 

 

Двата нови автобуса, които ще возят безплатно жителите, потеглиха по двете основни линии. Една е градска, а другата обслужва шестте села на общината. Автобусите са от типа градски рейсове със специални места за хора с увреждания и с платформа за инвалидни колички.

 

 

До момента градският транспорт в Стамболийски се е обслужвал от частна фирма, но това излизало солено на общината. Тя решила да закупи два рейса и платила 210 000 лева. Според кмета проектът е икономически изгоден за местната хазна. Той смята, че направената инвестиция ще се изплати в кратки срокове – до две години.

 

 

Източник: radio999bg.com

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции