<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=82288" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Мелания Тръм...

За първи път в историята на САЩ назначиха чернокож министър на отбраната

23 Януари 2021
0 1294

Американският Сенат утвърди пенсионирания генерал Лойд Остин за министър на отбраната. Това е вторият номиниран от кабинета на новия президент Джо Байдън, който получава одобрение, и първият афроамериканец, който ще ръководи Пентагона, пише Клуб Z.

Остин получи огромна подкрепа както от демократите на Байдън, така и от опозиционните републиканци, въпреки че се нуждаеше от специално одобрение от Конгреса, тъй като наскоро се е пенсионирал като военен офицер.

Джо Байдън номинира транссексуална жена за зам.-министър на здравеопазването в САЩ

93-ма от общо 100 сенатори го утвърдиха на новия пост, като само двама гласуваха “против”.

Встъпването в длъжност на Остин изисква и двете камари на Конгреса да приемат отделен законопроект. Факт е, че според американското законодателство Пентагонът не може да бъде оглавяван от лица, напуснали активна военна служба преди по-малко от седем години. Тоест, тази забрана се отнася и за Остин, който се оттегли от активна служба през пролетта на 2016 г.

Джо Байдън се закле като 46-ят президент на САЩ (видео и снимки)

Преди това в историята на САЩ Конгресът е правил такова изключение само два пъти: за Джордж Маршал през 1950 г. и за Джеймс Матис през 2017 г.

Остин е бил на активна военна служба почти 41 години. Той стана шестият афроамериканец в историята на САЩ, получил четири генералски звезди. Обявявайки намерението си да назначи Остин на поста началник на американското военно ведомство, Байдън подчерта заслугите на пенсионирания генерал в Ирак през 2010-2011 г. По това време Байдън беше вицепрезидент на САЩ.

А във видеото по-горе можете да си припомните речта на Байдън при встъпването му в длъжност.

Източник: Клуб Z

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции