<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=85758" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Лаура Кьовеш...

За първи път в новата ни история разкриха група за шпионаж в полза на чужда държава, арестуваха двама военни

19 Март 2021
0 2969

За първи път в новата ни история е разкрита група за шпионаж, арестувани са двама военни по подозрение за изнасяне на класифицирана информация в полза на чужда държава. Това заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

По случая е образувано досъдебно производство от Военно-окръжна прокуратура – София. „Според събраните доказателства ръководител на групата е бивш ръководен кадър на Военно разузнаване към министъра на отбраната, който условно ще наречен резидент. Същият е завършил военно образование в България и чужбина, както и разузнавателна школа в Москва, познато като ГРУ. Впоследствие той става и преподавател“, посочи Милева.

Според прокуратурата основната задача на ръководителя на групата е била да изгради нелегална агентурна мрежа, като е вербувал лица с достъп до класифицирана информация на Република България.

„В групата за шпионство участва и съпругата на резидента, която има българско и руско гражданство, същата се е ползвала с доверие на руските дипломати, акредитирани у нас. Тя е играла ролята на посредник между резидента и служител на посолството на Руската федерация у нас, като е предавала информация и парични средства“, обясни говорителят на главния прокурор.

Документирани са разговори между нея и резидента. Разкрит е ръководител в Министерството на отбраната, който отговаря за планирането и бюджета на ведомството. Осветени са и двама действащи служители на военното разузнаване, единият е работел по линията на противодействие на хибридните заплахи, а другият е бил с контингенти зад граница. Вербуван е бил и бивш служител на военната разведка с мисии в чужбина, който в момента е директор на регистратурата по класифицирана информация на Народното събрание.

Резидентът провеждал регулярни срещи с агентурната си мрежа в ресторанти, на места за спортни тренировки, обществени места и в личния си автомобил – всеки месец на предварително уговорени дата и час. Предоставял им и мобилни телефони.

По думите на говорителя на главния прокурор Сийка Милева резидентът обучавал агентите си на „оперативно майсторство“.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции