Следва: Вижте трейлъ...

За първи път от години: отпускат пари за ремонт на студентските общежития

08 Декември 2018
0 1806

За първи път от 2008 г. насам за 2019 г. се отпускат 29,4 млн. лева за ремонти на студентските общежития в страната, след като такива целеви средства не бяха отпускани за толкова дълъг период. Това каза Яна Вангелова – председател на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) към университетите, цитирана от Дарик.

 

 

Предстои да се обсъжда в Министерството на образованието и науката тези 29,4 млн. лева за ремонти на кои общежития в страната ще бъдат използвани, каза Яна Вангелова. Тя обясни, че студентските общежития в Шумен са в много лошо състояние и те са "едни от най-зле изглеждащите сгради на общежития в страната".

 

 

Екипът на "Господари на ефира" неведнъж е показвал в какво състояние се намират студентските общежития. А тази есен излъчихме серия от репортажи за жилищата за възпитаниците на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

 

 

Така например заснехме как студентите чакат с часове на огромни опашки, за да подадат документите си за настаняване. И това не е единичен случай, а сценарий, който се повтаря всяка една година.

 

 

 

 

Споделихме с вас и в каква мизерия тънат студентските общежития на Софийския университет.  Пред репортера ни Ева Веселинова студентка разказа, че учебното заведение страда от недостиг на жилища за учащите. Поради тази причина администрацията на учебното заведение ги разпределя в общежитията на други университети.

 

 

Младото момиче сподели, че е настанена в сграда на Университета по архитектура, строителство и геодезия с още две момичета в стая. За нея, обаче, няма легло. В крайна сметка, тя получава части, които трябва сама да сглоби.

 

 

С нас се свърза и друг студент, разпределен в жилище, което е на практика невъзможно за обитаване.

 

 

 

 

По-късно Ева Веселинова се срещна с директора на поделение "Социално-битово обслужване" Росен Костов.

 

 

 

Той се опита да отговори на нашите въпроси, като същевременно обеща бърза промяна в положителна посока – без повече опашки за записване и без повече негодни за живеене общежития.

 

 

 

Предстои да разберем ще бъде ли изпълнено това обещение.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции