За 24 часа хванаха десетки тонове негодно месо

February 19, 2020
38 491
Коментари: 0

За 24 часа бяха открити няколко десетки тона негодно за консумация месо. На 18 февруари агенцията по храните намери в склад в Плевен над 6,2 тона месо с изтекъл срок на годност. Ден по-късно бяха открити и 82 тона пилешко месо, негодно за консумация, в Луковит.

 

Това месо не е стигнало до пазара, увери директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Ловеч Росен Федерчев, съобщи Dir.bg.

 

По думите му в предприятието е била извършена съвместна проверка с “Икономическа полиция” и ДАНС на 30 януари. От страна на Агенцията по безопасност на храните е установено несъответствие на сграден фонд и оборудване, наличие на оборудване, което не е специфично за извършваната дейност и пропуски в проследяемостта на продукцията.

 

Иззеха половин тон свинско месо с неясен произход и без документи

 

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщи, че прекратява дейността на предприятие за разфасоване на птиче месо в Луковит. За унищожаване са насочени 82 тона и 461 кг птичи продукти, които в момента на проверката са били с изтичащ срок на годност. Не е допуснато разпространението на продукция от предприятието за търгуване.

 

Инспектори от Ловеч са извършили проверка в предприятието, при която са открити сериозни нарушения. Фирмата е извършвала обработка на месо, за която няма регистрация по Закона за храните. Бизнесоператорът, без разрешение от контролния орган, е променил предназначението на предприятието си.

 

Установено е неправилно съхранение на готова продукция, както и на странични животински продукти. Открити са храни от животински и неживотински произход, които не са разрешени като асортимент на предприятието.

 

На бизнесоператора са издадени актове за констатираните нарушения с максималните по закон финансови санкции.

 

Над 6 тона месо с изтекъл срок на годност намериха в склад в Плевен

 

В момента на проверката не е имало меса с изтекъл срок на годност. Такива партиди охладени меса са били констатирани при проверките следващите дни. Те са били определени като негодни за употреба и под контрола на Агенцията и следствените органи са предадени за обезвреждане в екарисаж, каза Росен Федерчев.

 

По думите му предприятието в Луковит в момента е затворено и е под постоянна полицейска охрана. Осъществява се контрол и от двама ветеринарни лекари от Областната дирекция по безопасност на храните. На длъжностни лица от фирмата са наложени два акта и предстои да бъде издаден и трети за констатирани нарушения.

 

Предприятието е същото, в което преди няколко месеца беше установено птиче месо, внос от Полша, заразено със салмонела. То “няма да бъде отворено скоро. При положение, че се открият множество нарушения законът ми дава право да отнема разрешителното за дейност”, каза още Федерчев.

 

Голямо количество месо с изтекъл срок на годност бе открито при специализирана операция ден по-рано в Плевен. Акцията на полицията и контролните органи бе насочена срещу незаконното съхранение и продажбата на месо, незаконното производство на кайма и други месни продукти.

 

Трябва да намалим консумацията на месо драстично, за да спрем глобалното затопляне

 

От местната полиция съобщиха, че в склад на фирма са установени над 6,2 тона месо с изтекъл срок на годност. В друг склад са открити още 50 тона месо – свинско, пилешко, риба и агнешко, като част от това количество е с изтекъл срок на годност, според етикетите. Там бе намерено и месо без маркировка и етикети.

 

Складовете са запечатани, а хранителните продукти ще бъдат унищожени.

 

Източник: Dir.bg

Коментари

Реакции

LIVE | Вторник | 18:00 ч.: Бойко Борисов и ген. Мутафчийски ще отговарят на вашите въпроси във FB страницата ни!