<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=91378" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Европейско п...

Здравните власти подготвят план за още облекчения на мерките (видео)

12 Юни 2021
0 488

Ново разхлабване на мерките срещу коронавируса готвят здравните власти. Пред NOVA, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че това ще се случва постепенно, а първата стъпка вече е направена с решението за отпадане на задължителните маски за част от ваксинираните.

Освен мярката с маските,  здравните власти мислят за нови мерки, но под условие – броят на новите заразени за денонощие да не се увеличава отново. Ако ситуацията остане спокойна, вероятно ще- отпадане забраната за свиждания в болниците, ще има разхлабване на режима за влизащи в страната, както и на спортните събития ще се допускат повече хора.

Отпада задължителното носене на маски за ваксинираните в определени закрити пространства (видео)

Решението за маските ще е тест за здравните власти, който да покаже колко още може да разхлабят мерките. Срокът, който си дават за такова решение, е 14 дни. След това ще се мисли за още облекчения, сред които и възможност за по-свободен режим на движение към страната.

“Има предложение на туризма да се вдигне възрастта на лицата, от които не искаме никакви документи – от 6, на 12 години, които сме склонни да приемем”, посочи доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Следваща стъпка към по-лек режим предвижда и облекчаване на правилата в болниците.

„Това е другата тема, знам. И знам колко е болезнена. Защото има хора, които са настанили възрастните си родители в дом, или са с продължителен престой в болница. При по-строг контрол можем и там да позволим тези свиждания”, допълни доц. Кунчев.

Засега обаче, все още не се предвижда отпадане на маските на големи спортни събития и на местата, където се струпват много хора. А отпадане на маските за част от ваксинираните, което вече беше анонсирано, среща отпор  в ресторантъорския бранш:

 „Не е най-правилното нещо, защото ние не можем да проследим – не можем да ги караме да си носят сертификатите, за да видим кой е ваксиниран и кой не е. Това не ни е работа”, посочи Павлин Петров, съпредседател на БАЗ.

Източник и видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции