<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=77599" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Загубата на о...

Здравният министър: Въвеждаме нови ограничения от четвъртък (видео)

10 Ноември 2020
0 26744

“Всички училища, в които има заболяемост над 20%, минават в електронна среда. Другата мярка е осигуряване на зелените коридори за пазаруване на възрастни хора в цялата страна. Следващото е в офисите с големи открити пространства, да работят не повече от 50% от хората на голямо отстояние”, обяви в предаването „Здравей, България” по Нова тв здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов.

Той поясни, че курсове и кръжоци на закрито ще могат да се провеждат само, ако присъстващите носят маски.

“Нощните заведения ще останат затворени. Вечерният час за останалите заведения ще е унифициран за цялата страна и вероятно те ще затварят в 23.30 часа”, каза още министърът.

„Най-важното, което трябва да кажем от числата за днес е, че имаме 875 излекувани. За последните седмици има хиляди излекувани”, заяви министърът.

„Натискът върху здравната система е изключително голям. Особено в София. В столицата е имало над 550 повиквания за последното денонощие.  40 коли са обслужвали целия град. На всеки 40 секунди е имало повикване. Лекарите следват строги алгоритми и медицински факти, за да закарат някого до болница. Около 200 от случаите са били Covid-19 и не всички са били за болнично лечение”, подчерта министърът. 

Над 100 души починаха за денонощие, рекорден процент на положителните тестове

По думите му персоналът не достига навсякъде, не само в България.

„Достъпът до здравна помощ е различен от наличието на легла. Той означава да стигнеш до лекар, да получиш помощ . Имаме много повече брой легла на глава от населението отколкото в Европа. Проблемът е един единствен – липсата на лекари и сестри. Той съществува от десетилетия”, подчерта министърът.

„Най-важното е хората да бъдат разумни – да спазват разписаните мерки. Да не се срещат с хора на големи групи. За да пречупим гръбнакът на тази пандемия трябва да подходим с разум”, призова професор Ангелов.

„В аптечните складове има достатъчно количества „Ремдесивир”. Има ясен алгоритъм, изпратен на всички лекари. Всяка заявка на лекари се изпълнява. Имаме достатъчно количества лекарства и на национално ниво и във всички аптечни складове. Въпрос на логистика е те да бъдат доставени. Показва се един случай на недостиг от над 400 болници в цялата страна. Този медикамент не е безопасен, има странични ефекти. Не всеки пациент с коронавирус може да получи този препарат, защото ще рискуваме неговото здраве”, категоричен е професор Ангелов и подчерта, че доставката на този препарат в болниците е въпрос на организация и логистика.

АБСУРДНО: Цяла седмица болници размотават мъж в тежко състояние (РЕПОРТАЖ)

„Когато получихме първите сигнали за недостиг на нискомолекулярни хепарини, направих проверка още миналата седмица. Вероятно, не мога да твърдя със сигурност, но се извършва реекспорт на тези лекарства извън страната. Това е нещо, което спираме. Тези лекарства минават на разрешителен режим. Става въпрос за антимикробни средства, кортикостероиди и нискомолекулярни хепарини. Има на национално ниво от тези лекарства в аптечните складове,  има достатъчно количества и няма недостиг. Става въпрос основно за логистика и презапасяване от страна на хората” заяви здравният министър в отговор на въпрос има ли недостиг на лекарства в аптечната мрежа.

„Фургоните за тестване са достатъчно. В момента обсъждаме с експертите от днес до 2 дни трябва да имаме отговор дали антигенните тестове могат да бъдат алтернатива на PCR. И ако колегите кажат, че е така – да пуснем достатъчно количества антигенни тестове в РЗИ, в линейки, в ДКЦ, в болниците, за да могат да бъдат тествани най-много хора. Но най-важното е хората да ограничат контактите си”, призова проф. Ангелов.

По думите му личните лекари сега предлагат да издават направления на всеки, за когото те преценят. „Направлението е готово. Личният лекар го издава през електронната си система”, заяви министърът.

За всички ограничения, които се предприемат за ограничаване на заразата от коронавирус, целта е те да са медицински целесъобразни, каза проф. Костадин Ангелов. Попитан дали се обсъжда пълно затваряне на държавата, той отговори, че не се разсъждава в тази посока, но от четвъртък ще има нови ограничения.

Източник и видео: Нова тв

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Християн Илиев

    10 Ноември 2020

    Ко ше имате доктори и сестри, като реално достъп до тва образование имат заможните българи. Ако се направят облекчение в таксите, за хората които нямат финансовата възможност да го учат, а пък им се отдава, може и да видим растеж в медицинските кадри в България. Съответно подкрепено и с добро заплащане след това.

Реакции