<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=80344" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Турция със ст...

Здравният министър издаде заповедта за удължаване на мерките. Вижте кои остават и кои се разхлабват

19 Декември 2020
0 5730

В петък вечерта здравният министър Костадин Ангелов издаде заповедта (№ РД-01-718/18.12.2020 г.), с която се удължава срокът на въведените временни противоепидемични мерки до 31 януари 2021 г.

Сегашните са в сила до 21 декември, включително. В новата заповед обаче има съществени разхлабване на някои от ограниченията.

Пълния текст на заповедта може да прочетете ТУК.

Ето кои са мерките, които продължават да действат:

– Моловете остават затворени, с изключение на магазините за хранителни стоки, лечебните заведения, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, банките, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори и други доставчици на съобщителни и комунални услуги и услуги по химическо чистене в тях.

– Продължава забраната за посещения във всички заведения за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма. Допускат се само доставки или взимане на храна за дома и офиса.

– Игралните зали и казината не работят.

– Фитнес центровете и залите за групови занимания към тях остават затворени.

– Продължава забраната и за провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тиймбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма.

Ето кои са разхлабванията на мерките досега:

– От 4.01.2021 г. учениците от първи до четвърти клас ще учат присъствено.

– От 4.01. 2021 г. отварят детските градини и ясли.

– От 4.01.2021 г.  галерии и музеи отварят при заетост на местата до 30 % от общия им капацитет, спазване на дистанция от 1,5 метра, както и задължително носене на предпазни маски. Театрите ще продължат да работят при правилата, записани в Заповед № РД-01-677 от 25.11.2020 г. Отпада отварянето на кината, за което вчера здравният министър каза, че министърът на културата, има някои резерви.

– Преустановяват се всички колективни спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица до 18-годишна възраст. Изключение обаче се допуска само за картотекирани спортисти към спортните федерации. Всички спортни мероприятия ще се провеждат без публика.

– Още от 22.12.2020 г. отварят ресторантите към хотели и т.н. места за настаняване. Те ще работят при използване на капацитета им до 50% и при ограничено работно време, което ще е от 6:00 до 22:00 часа.

Източник: Министерство на здравеопазването

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции