Следва: Ваксината на ...

Здравният министър: Има много желаещи да се ваксинират в “зелените коридори”, процесът върви добре (видео)

20 Февруари 2021
0 594

“Има много желаещи да се ваксинират. По-добре хората да чакат за ваксинация, отколкото пред спешните кабинети или да чакат линейката и тя да не идва”. Това заяви на брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов след обиколка във ваксинационните центрове. 

По думите му в събота и в неделя работят всички ваксинационни центрове на територията на РЗИ, лечебните заведения и ДКЦ–тата, които са 318 на брой.

“Нека хората да следят информацията на сайтовете на областните управители”, призова министърът и допълни: “Обсъждаме възможността за „зелени коридори“ и през седмицата в определени часове”.

“В Окръжна болница утре ще се разкрият 10 ваксинационни пункта, няма записване, защото ще е излишно”, категоричен е министъртът. Информационната система за записването вероятно ще стартира на 3 март, през 10-минутен интервал от време ще може да се запише всеки желаещ и  да избере в кой ваксионационен център да отиде.

ЦИК са ваксинирани с ваксини на Pfizer. Хората над 55 г. спокойно могат да се ваксинират с AstraZeneca, тя гарантира или леко протичане на заболяването или неразболяване. В “зеления коридор” трябва да се ваксинира човек, който не е бил част от първите 3 фази – към настоящия момент само в събота или в неделя.

“Ще обявяваме колко ваксини могат да бъдат направени в конкретното лечебно заведение, за да няма опашки. Личните лекари ще започнат да ваксинират теоретично от понеделник, някои могат и от днес и го правят”, посочи професор Ангелов. 

“Дошли са 450 души до момента – едните са във фаза 3, а има и случайни граждани. Имаме достатъчно ваксини AstraZeneca. Видях много млади хора между 20 и 35 г. и възрастни хора се отзоваха”, заяви професор Венцислав Мутафчийски. 

По думите му към момента има три леки алергични реакции след ваксинация при медицински персонал и леки температури при 5-6 души. “Не е имало случаи, които да доведат до отказ на втората доза на ваксинация”, категоричен е той. 

По-рано днес стана ясно, че до 11 ч. са се ваксинирали около 200 души в „Пирогов”. Това съобщи директорът на болницата проф. Асен Балтов.

“Мисля, че ще достигнем вчерашната бройка около 500-600 души. Една ваксинация изисква 10 мин. минимум. След 17.30 ч. ще приключим с ваксинирането за днес. Утре да заповядат хората отново. В момента има зелен коридор за ваксиниране, припомни Балтов. Имаме няколко кабинета, който иска може да заповяда да се ваксинира. Ще имаме и мобилни екипи от другата седмица, където има струпване на място, за да бъдат извършени ваксинации”, заяви още Балтов.

Здравният министър Костадин Ангелов също посети Пирогов, за да види как върви ваксинацията.

Видео: Нова тв

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции