Следва: Covid-19 по света...

Здравният министър: Маските на открито трябва да станат задължителни

20 Октомври 2020
0 4542

Здравният министър проф. Костадин Ангелов се обяви „За“ задължителното носене на маски на открито, предаде bTV. По думите му, това е най-леката възможна мярка за ограничаване на разпространението на Covid-19.

Идеята беше обсъдена по време на заседание на експертните съвети по епидемиология и инфекциозни болести.

Нов рекорд на заразените с Covid-19 за денонощие, за пръв път броят им е над 1000

„По време на срещите в страната колеги от всички структури изразяват притесненията си, свързани с повишаването на заболеваемостта, и настояват за по-строг контрол на ситуацията и въвеждане на маски на открито“, коментира проф. Ангелов.

Ресорният министър уточни, че в доклад на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев също се отправя предложение за въвеждане на маски или друго средство, покриващо носа и устата, на открито.

„Това е най-леката възможна мярка и с оглед експертизата на заставащите зад нея, считам, че трябва да я въведем. Щом експертите категорично подкрепят такъв тип противоепидемична мярка и тя по никакъв начин не е ограничаваща за гражданите, а очакванията са вследствие на засиления контрол и при условие, че всички ние спазваме мерките, заболяемостта от Covid-19 да намалее с до 30%, ще го направим“, допълни здравният министър.

Д-р Симидчиев: Носенето на маски може да намали до 30% честотата на новозаразените (видео)

В рамките на срещата членовете на експертните съвети и здравният министър коментираха и хипотезата за намаляване на карантината на контактни лица от 14 на 10 дни.

Главните координатори на Експертния съвет по епидемиология и Експертния съвет по инфекциозни болести, съответно – проф. д-р Йорданка Стоилова, ръководител на катедра “Епидемиология и Медицина на бедствените ситуации” на МУ-Пловдив и проф. д-р Татяна Червенякова, професор в Катедрата по инфекциозни болести, епидемиология, паразитология и тропическа медицина на МУ-София, изразиха категорично одобрение както за носенето на маски на открито, така и за намаляване продължителността на карантината при контактни лица на 10 дни, като условие за последното трябва да бъде липсата на клинични симптоми.

По отношение правилата за дехоспитализация експертите посочиха, че критериите следва да бъдат преосмислени в частта образни данни, за да имат медиците по места по-голяма гъвкавост при оценка на индивидуалното здравословно състояние на пациентите.

„Общата ни цел е да намалим разпространението на Covid-19 без да налагаме рестриктивни мерки и да повлияваме върху социалния живот и психическото здраве на българите“, посочи зам.-здравният министър Бойко Пенков.

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Пепа Илиева

    20 Октомври 2020

    После от бактериална инфекция ли ще се лекуваме?

Реакции