<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=80906" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Фолк певицат...

Здравният министър: Масовата ваксинация ще започне преди месец май (видео)

04 Януари 2021
0 940

„Масовата ваксинация ще започне с възрастните хора”, обяви вчера в предаването „Неделята на NOVA” здравният министър проф. Костадин Ангелов. “До края на януари очаквам да имаме конкретно разписан план кога започва имунизацията и кога ще приключат ключовите фази с хората на първа линия. Вероятно до края на май, а може би по-рано, ще започне масовата ваксинация”.  

Първият ваксиниран българин е проф. Костадин Ангелов: Нямам търпение да прегърна 70-годишния си баща (видео)

Според министъра масовата ваксинация ще започне, когато имаме достатъчно количество ваксини, за да се обезпечи безопасността на тяхното  разпространение.

Професор Ангелов отчете и една положителна тенденция –  броят на желаещите да се ваксинират се увеличава с всеки изминал ден. “Това е така заради информацията, която българите получават”, категоричен е той. 

Здравният министър: Масовата ваксинация ще започне преди месец май (видео)

Здравният министър посочи, че се чувства добре след ваксинацията. „Имах само лека чувствителност на мястото, където беше поставена инжекцията”, сподели той.

„Страхът у хората, който се дължи на липсата на информация, намалява. Това е заради повечето информация, която получават те”, категоричен е министърът. От фирмите производители на ваксините ще се изискват максималните данни за тях, за да може българските граждани да направят информиран избор.

В момента се разработва приложение, което ще бъде пуснато до дни, и е насочено към общопрактикуващите лекари и всички граждани. Tо ще бъде WEB базирано и на него ще може да бъде намерена най-новата информация за ваксините.

Учителите попадат във втора фаза на ваксинация, която започва до седмица. В нея попадат и домовете за възрастни хора. “Там имаме около 26 хиляди души домуващи и персонал. Има и списък с учители, които искат да се ваксинират”. Това отговори министърът на зрителски въпрос, кога ще започне ваксинирането на българските учители.  

По отношение на връщането на децата в училище министър Ангелов заяви, че първо в клас ще се върнат най-малките. “Стъпили сме на научни доказателства, според които няма разлика в заболяваемостта в семействата, които живеят с дете до 11-годишна възраст, и без дете. За по-големите ученици – ще направим анализ на ситуацията през първата седмица и тогава ще вземем решение”, посочи той.

„В момента в характеристиката на ваксината е показано, че тя е за лица над 16-годишна възраст. Тя не е изпитвана върху бременни и не можем да отговорим какъв имунитет създава при имунокомпрометирани лица – тоест хора с автоимунни заболявания и такива на терапия. Това е абсолютно логично, тъй като след като човек е на терапия и приема имунопотискащи медикаменти, той не може да изгради антитела”, отговори здравният министър на въпроса за това кои лица не могат да се подложат на ваксина.

Междувременно рано тази сутрин на летище София пристигна втората пратка за страната ни на 25 000 дози от ваксината на Pfizer и BioNTech.

Източник и видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции