<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=78666" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Едва 35% от бъл...

Здравният министър: Не проспахме лятото, голямото недоверие към системата доведе до този резултат (видео)

26 Ноември 2020
0 1022

„От самото начало на започване на епидемията ние насърчаваме хората да спазват мерките. Това е резултатът от неспазването им, от подценяването на вируса и от горенето на маски пред Министерски съвет. Голямото недоверие към системата, трупано през годините, доведе до този резултат“. Това каза в предаването „Тази сутрин“ по bTV здравният министър проф. Костадин Ангелов.

По думите му обаче не трябва да се търсят виновни, а решение. А то е спазването на мерките, дезинфекция, дистанция и най-вече уважаване на лекарите.

Здравният министър: Не проспахме лятото, голямото недоверие към системата доведе до този резултат (видео)

“Само вчера са излекувани 2518 души. Историята на всеки един от тях е успех за българската здравна система.” Така Ангелов коментира случаите, при които хора чакат линейки с часове или на стълбите пред кабинетите и се стига до смъртни случаи.

Скандални кадри показват двама мъже с тежък Covid да чакат 40 минути на стълбите в болница, по-късно починаха (видео)

Здравният министър: Не проспахме лятото, голямото недоверие към системата доведе до този резултат (видео)

Здравният министър изказа съболезнования на близките на починалите и заяви, че случващото е недопустимо и не е нормално да се случва.

„Това е проблем на организацията в самото лечебно заведение. Разбрахме кои са виновните и те са наказани“, поясни Костадин Ангелов.

Още един пациент почина в Пловдив след обикаляне по болници (видео)

Той отново заяви, че здравната ни система има нужда от сериозна реформа, но няма обществен и политически консенсус за това. На въпрос проспали ли сме лятото, както мнозина твърдят, Ангелов бе категоричен, че нито един ден от летните месеци не е проспан.

“Два дни, след като дойдох като министър, пуснах заповед за следващите мерки. Срещах се с щабовете, организацията бе направена така, както имаше възможност в съответната област”, припомни здравният министър.

По думите му, проблемът в момента е това, че няма достатъчно медици, а не, че има недостиг на болнични легла.

„Много трудно можем да намерим лекари и сестри. Не е проблемът в липсата на сгради и легла или липса на организация. Да сте чули че няма техника, че няма апарати за дишане? Пациенти от болниците не се връщат. В момента нямаме недостиг на легла“, категоричен бе Костадин Ангелов.

По отношение на по-строгите мерки, здравният министър обясни, че нито една не е смекчена. Не е имало „стъпка назад“ по отношение на спортните събития, зелените коридори и събиранията до 15 души, уточни той.

„Основната идея е да спрем масовото разпространение на заразата. Не можем да я спрем, а можем да контролираме темпа на разпространение. Не можем да спрем хората да живеят или да ги направим заложници на системата вкъщи. Все още не сме стигнали такива числа, че да налагаме вечерен час или излизане с SMS, както е в други държави“, посочи здравният министър.

По отношение на зелените коридори той обясни, че не е бил постигнат консенсус. Струпването на много хора в следобедните часове също е допринесло за промяната, а именно зеленият коридор вече да е само сутрин – от 8:30 до 10:30 ч.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции