<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=76736" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Брифингът за ...

Здравният министър (не) решава сам – чия е отговорността за Covid-мерките?

29 Октомври 2020
0 731

В сряда сутрин министърът на здравеопазването даде интервюта пред Българската национална телевизия (БНТ) и “Нова телевизия”, в които за пореден път обяви, че не взима самостоятелно решенията си и увери, че системата е осигурена откъм легла, апаратура и медикаменти. В коментарите на проф. Костадин Ангелов има обаче важни нюанси и някои неизказани детайли, които журналистът Златина Зехирова обобщава за “Дневник”.

“Решението го взима здравният министър след предложения от главния държавен здравен инспектор. В момента предложение от главния държавен здравен инспектор няма, така че не мога да Ви кажа какви ще са следващите мерки.”

Здравният министър (не) решава сам &#8211; чия е отговорността за Covid-мерките?

В ефира на “Нова телевизия” проф. Костадин Ангелов прехвърли отговорността за времето и вида на въвеждане на мерките и върху главния държавен здравен инспектор. Но министърът на здравеопазването не каза, че във вече публикуваните от доц. Ангел Кунчев предложения има такива, които не са приложени.

Освен ограниченията срещу разпространението на заразата, които важат от 29 октомври, в мотивите на Кунчев се препоръчва още “ограничаване на несъществените пътувания” в цяла България и други страни от Европейския съюз. Досега такава препоръка не е коментирана от здравния министър, освен за областите Търговище и Благоевград преди две седмици.

От тогава обаче Covid-ситуацията в страната се влоши значително. В доклада на доц. Ангел Кунчев от 27 октомври се посочва, че е регистрирано “102,2% нарастване на седмичния брой заразени спрямо предходната седмица”, а броят на настанените в болница всяка седмица нараства с една трета. Самият той в интервю за “Дневник” изрази мнение, че политическите решения пречат на контрола над епидемията, допълвайки, че политиците трябва да отчитат последствията върху икономиката.

Затварят гимназиите и университетите от четвъртък до 12 ноември със заповед на здравния министър

По всяка вероятност в предложенията му не става дума за връщане на контролно-пропускателни пунктове, не само защото свободното движение може да се ограничава при извънредно положение. България (засега) не е в такова, а и управляващите непрекъснато повтарят че затваряне няма да има. За пристигащите от държави с високо Covid-разпространение има изискване да представят отрицателен резултат от PCR тест.

Друго невъведено със заповед предложение на Кунчев е, че на 50% трябва се намалят работещите присъствено в офисите. Досега от здравните власти многократно публично е заявявано, че за дистанционен режим на работа решение взимат отделните работодатели, а хората по бюрата трябва да са на 1,5 метра разстояние един от друг или да носят маска.

Здравният министър (не) решава сам &#8211; чия е отговорността за Covid-мерките?

“Мерките, които наложихме с моя заповед от вчера, са резултат от вслушване в мнението на всички професионалисти, които са отговорни за вземането на това решение. Те са предложени от главния държавен здравен инспектор доц. Кунчев”.

И в ефира на БНТ проф. Ангелов оправда връщането на по-строги мерки в този момент с това, че сега се предложени от доц. Ангел Кунчев. Действително, по закон заповедите на министъра на здравеопазването се издават след предложение от главния държавен здравен инспектор. Министърът едва ли ще вземе решение за въвеждане на мярка без тя да е предложена от главния държавен здравен инспектор, но очевидно не прилага всички мотивирани идеи. Освен това начело на здравната система е министърът и отговорността се носи от него и кабинета.

Пред “Нова телевизия” проф. Костадин Ангелов заяви, че “нито един политик не се е опитвал да ми влияе във вземането на решението на мерките”. Това теоретично не е невъзможно, но все пак трябва да се има предвид, че доскорошният болничен директор и хирург от юли месец е част от правителството на Бойко Борисов. А премиерът редовно показва, че има съвети към хората начело на системите в държавата. Наскоро министър-председателят инструктира проф. Ангелов, че в заповедта за носене на маски на открито “трябва да бъде описан всеки един детайл” преди тя да бъде издадена.

Под “мнението на всички професионалисти” вероятно трябва да се разбира, както отношението на медицински специалисти, така и на представители от бранша на заведенията, които не искат работата им да бъде напълно спирана.

“Тази система като брой легла, като медикаменти, като апаратура е подготвена. Тази система обаче няма да издържи на натиска, ако той продължава да се увеличава.”

Здравният министър: Не сме се забавили с мерките, пандемията е под контрол (видео)

От началото на епидемията често чуваме, че проблем с недостиг на легла няма. Тези уверения продължават и сега, макар в медиите през последните дни да се увеличават информациите, че Covid-отделенията в болниците вече са с пълен капацитет или близък до запълване. Многократно министърът на здравеопазването, както и политици отбелязват обществено известния проблем с недостиг на кадри в българската системата на здравеопазване.

Вече е ясно, че натискът върху системата ще се увеличава, дори и веднага всички хора да започнат да спазват всички наложени мерки постоянно. Причината е, че само за последните три дни са регистрирани над 5 хил. новозаразени и времето ще покаже колко от тях ще трябва да влязат в болница.

Последните данни от здравното министерство към 15 октомври са, че са заети 19% от болничните легла за пациенти в по-леко състояние и 6% от тези за хора в тежко състояние. Процентите са средни за страната. Разпределение по области не е известно. А сигналите за отказано болнично лечение заради недостатъчен капацитет се увеличават.

“Заедно с тях стигнахме до решението, което беше взето и което беше отразено в моите заповеди. По този начин ние ще намалим натиска върху здравната система по един или по друг начин. Това поискаха колегите, това направих и аз”.

В това изказване пред БНТ в сряда сутрин по повод новите мерки министърът на здравеопазването се позовава на разговори с директорите на големите болници в София. Той изброява “Пирогов”, Военномедицинска академия (ВМА), “Александровска”, “Света Анна”, “Токуда”, “Софиямед”.

Здравният министър (не) решава сам &#8211; чия е отговорността за Covid-мерките?

Медици от „Пирогов“ и ВМА призоваха емоционално да спазваме мерките (видео)

“Даже са прекалено леки спрямо това, което лично аз очаквах. По-тежки мерки са да се спре изцяло обучението за известно време и прекратяване на дейността на ресторантите след 22 часа”, е казал директорът на “Пирогов” проф. Асен Балтов, цитиран от “Нова телевизия” във вторник през нощта, когато работещи в няколко болници в София се включиха в демонстрация със светещи телефони, чиято цел е медици да призоват хората да спазват противоепидемичните мерки.

В “Пирогов” вече има 61 медици с Covid-19 и 60 заразени в средата пациенти (видео)

В сряда сутрин пред медията директорът на “Александровска” проф. д-р Борис Богов заяви, че “към този момент мерките са адекватни, но може би по-рано трябваше да се премине на дистанционно обучение и в университетите и в училищата и малко по-рано трябваше да бъдат ограничени събиранията на група хора”.

Дори според новата заповед на проф. Костадин Ангелов уроците ще са в електронна форма не за всички учещи, а само за гимназистите и за студентите. При масовите спортни събития е направено изрично изключение за тенис-турнира Sofia open.

Източник: “Дневник”

Снимка на корицата: БулФото

Видео: Нова тв

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции