<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=76655" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Затварят вси...

Здравният министър: Не сме се забавили с мерките, пандемията е под контрол (видео)

28 Октомври 2020
0 833

„Трудно е да се прогнозира как ще се развие пандемията у нас, тъй като около болестта все още има неизвестни. Не изключваме възможността за създаване на полеви болници. За тях обаче трябва да намерим лекари, сестри и санитари. Те в момента са недостатъчно”. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов в предаването „Здравей, България” по Нова тв.

Той посочи, че вниманието и усилията на властите сега са насочени към лечебните заведения и се работи по тяхното преструктуриране.

Пореден рекорд на броя на заразените, процентът положителни тестове леко спада

Здравният министър: Не сме се забавили с мерките, пандемията е под контрол (видео)

„Издадохме заповеди за спиране на плановия прием и операциите. Нека кажа, че това не е самоцел на министъра. Изказаха се твърдения, че спираме лечението на българските граждани. Категорично държа да подчертая, че не спираме нито едно лечение. Няма да има човек, който да не се лекува навреме. Спешните пациенти могат да получат помощ”, категоричен беше здравният министър.

Той коментира последните въведени мерки, които по думите му са взети след обсъждане с експертни съвети, лекари и директори на болници. 

Затварят гимназиите и университетите от четвъртък до 12 ноември със заповед на здравния министър

„В момента, в който главният държавен здравен инспектор входира мерките в Министерството на здравеопазването, същия ден моята заповед беше факт. Мерките трябваше да бъдат изпипани в детайли”, каза той. 

Проф. Ангелов е на мнение, че новите ограничения не са закъснели. Той подчерта, че нито един политик не се е опитвал да му повлияе при вземането на решение.

„Влияят ми професионалистите и от първия ден, в който съм седнал в стола на здравния министър, съм казал, че хората, които аз слушам, са доказалите се професионалисти”, допълни проф. Ангелов.

Той отново повтори, че карантината за контактните лица е валидна за всички български граждани и нейната продължителност е 10 дни след срещата с инфектиран. Относно вдигнатата карантина на президента, Ангелов обяви, че това е грешка.

„Ако в последните 10 дни президентът е имал контакт с положителен, той трябва да е под карантина. Подчертавам, че министърът на здравеопазването задава рамката. Органите на РЗИ са тези, които я поставят и вдигат със съответните предписания. Не мога да кажа дали Радев е под карантина”, заяви още той. 

За оставката на директора на Столичната здравна инспекция – д-р Данчо Пенчев, проф. Ангелов обясни, че е подадена по лични причини и няма общо с вдигнатата карантина на политици.

Министърът заяви, че България е на едно от водещите места по смъртност от Covid-19 в Европейския съюз. Засега обаче нямало предложения от главния държавен здравен инспектор за следващи мерки. Моментната ситуация около пандемията в страната проф. Ангелов определи като “контролируема”.

Източник и видео: Нова тв

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции