<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=77354" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Доц. Кунчев: Е...

Здравният министър: Няма да въвеждаме нови мерки, основният проблем е дисциплината (видео)

05 Ноември 2020
0 1314

След проведените днес консултации няма да бъдат въвеждани нови мерки срещу разпространението на коронавируса у нас. Това заяви в предаването „Лице в лице“ по bTV здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„Дори да затворим сега, няма да има ефект. Заболяването вече се разпространява дифузно и ние може само да контролираме неговото разпространение“, каза той.

По думите му основният ни проблем е дисциплината, разбирането на опасността и спазването на вече съществуващите мерки.

“Не е въпроса да се разпишат заповеди,. Много е важно хората да разберат, че всичко, което се прави в момента, е облечено в разум и той е насочен само и единствено да съхраним живота и здравето на българите. Важно е държавата да бъде стабилна, хората да бъдат спокойни, че нещата са предвидими. Мерки, взети с разум, дават резултат“, каза Ангелов.

Заболеваемостта в България продължава да е на достатъчно добро място в ЕС, а на Балканския полуостров сме на четвърто място, посочи той.

„Това означава, че контролираме кризата. Всички тези мерки са насочени към контролирането й. Единственото допълнително, което считаме, че е целесъобразно и може да бъде въведено, е осигуряването на „зелени коридори“ за хората, които имат нужда от това“, каза проф. Ангелов.

Това са хората над 65-годишна възраст и тези с хронични заболявания, които могат да прекарат болестта по-тежко. В следващите дни ще излезе и заповедта за тези коридори.

Здравният министър успокои, че страната ни разполага с медикаменти.

По отношение на училищата Ангелов припомни, че има разписани ясни критерии и те са разпространени във всички учебни заведения.

„Много важен е локалният подход. Има училища, в които няма нито едно заболяло дете или учител. Тогава там ние ще постъпим несправедливо, ако затворим всички училища – нещо, което не мислим да правим“, заяви здравният министър.

„Присъственото обучение е нещо, към което ние се стремим. Връзката между учителя и ученика не трябва да се прекъсва“, допълни той.

От 1 януари до 31 декември догодина всеки лекар, медицинска сестра и санитар у нас ще получи към заплатата си всеки месец съответно по 600, 360 и 120 лв.

„Ние сме длъжници на тези хора, защото въпреки лошото възнаграждение на някои места, те не се отказаха“, каза здравният министър.

Източник: bTV, „Лице в лице“

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции