<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=76939" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Великобритан...

Здравният министър: Няма да има прошка за болници, които връщат пациенти с Covid-19 (видео)

01 Ноември 2020
0 2502

Министерството на здравеопазването проверява казуса с починалия 33-годишен мъж с Covid-19, който не дочака екипа на Спешна помощ. Това заяви в предаването „Тази неделя“ по bTV министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

По думите му, ако се установи превишаване на права или неизвършени задължения – ще има наказания.

33-годишен с Covid-19 почина, след като 4 часа чака линейка и всички болници му отказаха съдействие (видео)

„Няма да има галеници. Видяхте, че вчера поисках оставката на директора на Четвърта градска болница. На мен ми трябваха 20 секунди, за да разбера, че там няма организация. Не мога да възприема за нормално една линейка да чака с часове да бъде свален болният, а същевременно да има човек, който е на 33 г. и чака линейка“, заяви проф. Ангелов.

Вижте как минава едно дежурство в Спешна помощ по време на пандемията от Covid-19 (видео)  

Той добави, че в понеделник изтича карантината му, тъй като е контактен на премиера Бойко Борисов, който е заразен с коронавирус, се връща на работа, като лично ще инспектира работата в големите столични болници.

Здравният министър беше категоричен, че е абсурдно да се изискват PCR тестове от пациентите за хоспитализация, при положение, че държавата е осигурила средства и има клинична пътека за тези случаи.

Здравният министър поиска оставката на шефа на 4-та градска заради отказ да приемат пациент с Covid-19, докаран с линейка

„Не може линейката да седи пред болницата с пациента, той се сваля в лечебното заведение и там се уточнява. И ако този човек е за болница – се настанява!“, допълни той.

Проф. Костадинов заяви, че са осигурени екипи за столичната Спешна помощ, която от дни алармира, че е претоварена и не може да смогва с всички сигнали. По данни на здравното министерство, за вчерашния ден в София има 414 повиквания на тел. 112, а вечерта – 284.

„Ситуацията е изключително напрегната. Имаме нужда от още коли, тези коли сме го осигурили по линия на МВР, откъдето са осигурени 25 автобуса. В понеделник ще се срещна с всички частни линейки, които по предварителни сметки са около 100, ще направим среща и с таксиметрова компания, която би могла да предостави коли. Идеята е тези хора да бъдат закарани максимално бързо до лечебните заведения“, каза ресорният министър.

Той уточни, че ще изиска от големите лечебни заведения да се поставят фургони на входовете, където да се извършва преглед на пациенти със симптоми на Covid-19, които не могат да бъдат прегледани от лекар.

Ресорният министър заяви, че не е работа на гражданите да звънят на болниците и да търсят места за хоспитализация. По думите му от снощи на територията на София няма проблем с леглата.

„Не мога да възприема факта, че при заповед за спиране на плановия прием и операции – всички, които казват, че болниците нямат дейност и ще пострадат хора, в същото време тези болници да нямат възможност да разкрият допълнителни легла! Това е нонсенс! Да ме чуят директорите на всички лечебни заведения, няма да има прошка за абсолютно никой! След като в лечебното заведение има свободни легла, няма планови пациенти или операции – да разкриват максимален брой легла!“, възмути се проф. Ангелов.

Относно бързите тестове, министърът заяви, че ведомството не е получили потвърждение от Центъра по заразни и паразитни болници дали те могат да са алтернатива на PCR-ите. Проучване е показало, че цените на антигенните тестове в България са изключително различни – от 10 до 23 лв.

По думите на министър Ангелов е недопустимо да няма желаещи лекари, да се включат в битката с Covid-19. Той обясни, че не разбира колегите си, които отказват лечение на пациенти с коронавирус и подават оставки.

Здравната система се “задъхва”: 1000 сигнала в спешната помощ само за два дни (видео)

„Страхът не може ни води в процеса на вземане на решение. Говоря за големите болници. Сигурно в страната има малки лечебни заведения, които ще бъдат ангажирани последни. Да, ако са на определена възраст може да имат своите основания и да напуснат, но в големите лечебни заведения, в университетските структури, особено в София – да казват, че няма желаещи и да не искат да се включат – за мен остава неразбираемо“, уточни здравният министър.

Той допълни, че за подобни казуси се подготвя законова поправка, която да ги регламентира.

„Ако толкова няма лекари, които да влязат, аз ще вляза! Ще призова и българските депутати, които са лекари да си свалят костюмите, да облекат екипите и да влязат в болниците!“, каза още той. Мерките срещу разпространението на Covid-19 Проф. Ангелов заяви, че нови мерки не се предвиждат, нo трябва да се затегне контролът. По думите му за целта са ангажирани служителите на реда.

„Ако тези мерки се спазват, всичко ще си дойде на мястото. Няма как ние да сме казали, че нощните заведения няма да работят и медиите да публикуват клипчета, където някой пуши наргиле и казва: „Тук коронавирус няма, всичко е наред“. Е, това ли е съзнанието на българите? Така ли трябва да правим? Да търсим начин как да заобиколим закона, това нормално поведение ли е“, възмути се здравният министър.

Tой призова хората да ограничат социалните си контакти и излизания по заведенията, за да може натискът върху здравната система да намалее.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции