Следва: България ще д...

Здравният министър освободи проф. Кантарджиев от поста му

07 Юни 2021
0 2542

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев е пенсиониран със заповед на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров, съобщи bTV. Мотивът за решението официално е “навършени години за пенсия”.

Решението на здравното ведомство му е било съобщено едва днес, когато му е и връчена заповедта за освобождаване.

Неговото място ще заеме проф. Ива Христова, която досега беше заместник-директор на НЦЗПБ.

Проф. Кантарджиев е роден на 24 декември 1955 г. 

От 1988 г. е в НЦЗПБ, последователно е ръководил лабораторен сектор, лаборатория, обединена лаборатория и от 1992 г. – отдел “Микробиология”. През 1986 г. придобива специалност микробиология, през 2001 г. клинична имунология и през 2004 г. – епидемиология на инфекциозните болести.

Кантарджиев беше едно от най-атрактивните лица на Националния оперативен щаб, първите PCR изследвания започнаха да се осъществяват точно в НЦЗПБ, там се секвинират и проби в търсене на различни варианти на вируса. По време на втората вълна на Covid-19 публичното му присъствие беше доста ограничено.

Проф. Кантарджиев лекува с усмивки зрителите на „Забраненото шоу на Рачков“ (видео и снимки)

“Щабът имаше само консултативни функции. Не сме купували и продавали. Нито сме отваряли или затваряли. (…) Почти всеки ден се срещнахме с политиците да чуят нашите аргументи. Докъм май 2020 г. почти напълно ги приемаха. После настъпи отпускане и в обществото съзря процент хора, които мислеха, че ги лъжат с този вирус. Не вярваха – и когато есента случаите скочиха рязко, то беше резултат от недоверието през лятото”, коментира преди дни пред регионален всекидневник проф. Кантарджиев.

Във видеото по-горе можете да си припомните едно от знаковите му изказвания за доматения сок.

Източник: bTV

Снимки: БулФото

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции