<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=79681" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Български ле...

Здравният министър: Твърденията, че ваксината крие рискове за живота и здравето на хората, са неверни (видео)

10 Декември 2020
0 1847

“Твърденията, че ваксината крие рискове за живота и здравето на хората, са неверни.” Това заяви днес на редовния брифинг за разпространението на коронавируса в България здравният министър Костадин Ангелов.

Брифингът на Щаба: Не се готвим да отваряме детските градини, нека не се отказваме по средата на пътя (видео)

„От 2003 г. фирмите работят по създаването на ваксина, която да атакува коронавирус. Твърденията, че тази ваксина е направена много бързо и че тя ще крие рискове за живота и здравето на хората, са неверни. Тя претърпява всички регулаторни изисквания, които да гарантират безопасността ѝ”, обясни медикът.

По думите му, създаването на ваксините конкретно за този вирус не е стартирало през март тази година.

„Предполагам си спомняте инфекцията през 2003 г., която носеше наименованието SARS-CoV-1. През тази година името на вируса е SARS-CoV-2. Можем да кажем, че това е втора версия на коронавируса който е от 2003 г., ако можем да си позволим такова сравнение”, каза още Ангелов.

На въпрос на “Господарите” дали се очаква по-мащабна информационна кампания за ваксините заради голямото недоверие в обществото към здравната система, министърът на здравеопазването д-р Костадин Ангелов заяви, че се предвижда такава.

Според Богдан Кирилов, директор на  Изпълнителната агенция по лекарствата, присъединяването към споразумението между ЕС и производителите на ваксините гарантира на страната достъп до договорените количества, които са общо 2 мрд. дози за ЕС. 

Първото очаквано количество е 125 хил. дози от ваксината на Pfizer, които по първи данни трябваше да пристигнат в страната в края на тази година, но последно вероятно това ще се случи в началото на 2021 г., след получаването на съответните одобрения от Европейската агенция по лекарствата.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции