<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=91187" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Американски ...

Здравният министър се изказа за Кантарджиев: Няма нищо извънредно и героично служител да се пенсионира

09 Юни 2021
0 3617

„Няма нищо изключително, извънредно или героично в това един служител на администрацията, когато навърши пенсионна възраст, да се пенсионира“.

Това каза служебният здравен министър Стойчо Кацаров по отношение на бившия директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Проф. Кантарджиев: Пенсионирането ми е самоцел с лични мотиви (видео)

По отношение смените на управителите на болниците „Лозенец“ и „Александровска“ той заявява, че цялото общество знае причините за тези смени.

„Законът дава право на министъра тогава, когато установи тежки нарушения, да смени управителите на лечебните заведения. Ролята на Агенцията по вписванията е да впише в регистъра тези промени. Отказът на агенцията да го направи излиза извън нейните законови правомощия. Какво всъщност се опитват да ни кажат с това си действие – ние сме недосегаеми, ние можем да правим всичко безнаказано, вие не можете дори да ни смените. Можем. Този отказ може най-много да забави събитията с няколко дни, да постави под риск персонала на болниците, лежащоболните. И отговорността за това ще бъде както на бившите директори на лечебните заведения, така и на директора на Агенцията по вписванията“, каза Кацаров.

Той отправи призив към министъра на правосъдието да провери законосъобразността на действията на директора на Агенцията по вписванията и ако установи, че тя е надскочила правомощията си и е нарушила закона, да я освободи от заеманата длъжност.

“Искам да отправя много ясно послание и за това, че някои хора, изпълнителни или други директори, се опитват да се представят пред обществото като жертви. Не са жертви тези, които години наред са стояли на държавната софра и са правили каквото си поискат. Жертвите са други. Жертвите са тези над 20 хил. души наши сънародници, които починаха през миналата година в резултат на лошото управление на здравната система, безобразното управление на кризата от Бойко Борисов и неговите хора”, казва още служебният здравен министър.

Той е решен да разкрие цялата истина за това управление и за причините, “довели до тази изключително висока смъртност, непозната в нашата страна от времето на Първата световна война”.

Източник: Министерство на здравеопазването

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции