<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=85961" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: България дос...

Здравното министерство публикува листовката на ваксината на Johnson&Johnson на български

23 Март 2021
0 469

Министерството на здравеопазването публикува кратката характеристика на продукта и листовката за пациента на еднодозовата ваксина на Janssen и Johnson&Johnson срещу Covid-19.

Към момента ваксината се прилага при лица над 18-годишна възраст, като няма нужда от корекция при дозата на лица над 65 г. При бременните „има ограничен опит“ и се препоръчва приложение „само когато потенциалните ползи надхвърлят потенциалните рискове за майката и плода“.

Здравното министерство публикува листовката на ваксината на Johnson&#038;Johnson на български

Ваксината започва да действа около 14 дни след ваксинирането. Данните за ефективност показват над 66% ефикасност. По отношение на тежкото прекарване на болестта ефикасността е даже по-висока – 76,7% след 14 дни и 85,4% след 28 дни.

Какви са предимствата на ваксината на Johnson&Johnson?

От компанията дават и данни за проучвания в САЩ, Бразилия и Южна Африка, като в последните две страни е известно, че вирусът е претърпял изменения. Най-слабо е предпазването от инфекция в южноафриканското проучване 14 дни след ваксината – 52%. Въпреки това, над 70% е ефективността по отношение на тежкото каране на Covid-19 и на трите места.

В кратката характеристика се посочва, че има случаи на анафилактична реакция и се препоръчва наблюдение на пациента най-малко 15 минути след ваксиниране. Препоръката е да се отложи ваксинирането при остро тежко фебрилно заболяване или остра инфекция, но не и при лека инфекция и/или леко повишена температура.

При около половината (48,6%) от участниците в клинично проучване се съобщава за болка на мястото на инжектиране. Сред нежеланите реакции много разпространени са главоболие, умора, мускулни болки и гадене. При 9% от участниците в изпитването е имало висока температура над 38 градуса.

Ваксината дълготрайно се съхранява на между -25 и -15 градуса, но може да е в обикновен хладилник за 3 месеца, като не трябва да се замразява отново. Може да издържи 12 часа на до 25 градуса извън хладилник.

И ваксината на Johnson & Johnson се включва в битката с вируса. Какво я отличава от другите?

Първите доставки у нас се очакват следващия месец.

Източник: Министерство на здравеопазването

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции