<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=46436" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Зелената зона бавно пълзи и към столичния район „Изгрев”

08 Януари 2020
0 1143

Въвеждането на зелена зона в кварталите „Изгрев”, „Изток” и „Дианабад” ще се обсъжда в районната управа, пише Mediapool.

 

 

Обсъждането е инициирано от кмета на район Изгрев и е насрочено за 8 февруари, но все още не е налице конкретно предложение за обхвата на зоната.

 

 

Зелената зона е най-евтиният вариант за паркиране в София като един час престой се таксува срещу 1 лев, а автомобилът може да остане паркиран за не повече от 4 последователни часа. Живеещите в района на зелената зона плащат годишна винетка от 100 лева за един автомобил, като за втори цената се покачва на 200, а за трети на 300 лева.

 

 

""

 

 

Аргументът за въвеждането на зелената зона в „Изгрев” е продиктувано от „задълбочаващите се проблеми с паркирането". Според поддръжниците на идеята, това ще доведе до изчистването на улиците и тротоарите подобно на други жилищни квартали като „Лозенец”.

 

 

""

 

 

Обществени обсъждания за въвеждане на зелена зона са в ход и в други два столични района – „Слатина” и „Триадица”. В „Триадица” заключителната среща с гражданите по въпроса е насрочена за 13 януари като предложението е зелената зона да обхване основно квартал „Иван Вазов”. В „Слатина” пък въвеждането на зелена зона бе актуален въпрос още в миналия мандат на местната власт, като предложението е платеното паркиране да обхване почти целия район.

 

 

НЯМА ДА СЕ ВДИГА ЦЕНАТА ЗА ПАРКИРАНЕ В СОФИЯ, УСПОКОИХА ОТ ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ (ВИДЕО)

 

 

В предишния си мандат Столичният общински съвет прие План за устойчива градска мобилност с хоризонт до 2035 година, предвиждащ разширяване на зелената зона в северна посока, включване в синята зона на улиците северно от бул. Дондуков и Докторската градина, както и въвеждане на по-скъпа червена зона.

 

 

От профила на кмета на район „Изгрев” д-р Делян Георгиев във Facebook разбираме и че приемното време за граждани се отменя, като въпросите и дебатите на гражданите по темата са отворени през цялото работно време на администрацията. 

 

 

 

Източник: Mediapool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции