<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=77823" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Окончателно: ...

Зелената зона в София се разширява и ще работи и в събота

12 Ноември 2020
0 1174

Столичният общински съвет е приел днес предложението на съветниците от Демократична България за разширяване на зелената зона в софийските квартали “Яворов” и “Иван Вазов”, предаде ClubZ.

Разширението в “Яворов” обхваща територията между бул.“Цариградско шосе“, бул. “М. Еминеску“, бул. “Шипченски проход” и ул. “Акад. Людмил Стоянов”. В квартал „Иван Вазов“ към зелената зона се добавя територията между ул. “Бяла черква”, бул. “П. Ю. Тодоров“, бул. “България”, бул. “П. Каравелов“.

Целта на разширяването е да облекчи гражданите, които живеят в тези райони, и да намали трафика. Предложенията за разширяване бяха подложени на обществени обсъждания в двата района и подкрепени от мнозинството живеещи, които искат разширението още от 2018 г.

Предложението на районните кметове на “Слатина” и “Триадица” – Георги Илиев и Димитър Божилов е било прието от мнозинството в необичаен консенсус на управляващи и опозиция.

Преди това първоначалната версия на доклада на ГЕРБ, който предвиждаше разширяване на синята и зелената зона и удължаване на работното им време с 1 час (от 19,30 ч до 20,30 ч.), е отхвърлено.

Зелената зона бавно пълзи и към столичния район „Изгрев”

За жителите на посочените квартали промяната ще се изрази в необходимостта от заплащане на едногодишна такса за зона, позволяваща им да паркират спокойно в близост до дома си. Винетният стикер за тях става електронен и може да се извади за 1, 12 или 24 месеца след установяване на правото на лицето. Документите, проверката, плащането и активирането стават дигитални.

Мярката е насочена към облекчаване на трафика и повишаване на броя паркоместа. Облекчава се и процедурата по издаване на безплатен стикер на гражданите в неравностойно положение, които имат право да паркират в зоните. Задължителното ходене на ТЕЛК отпада, тъй като няма да се изисква нито един документ, който общината сама издава и има служебна информация за него.

Обмислят увеличаване на цената за „синя“ и „зелена зона“ в София (видео)

По време на заседанието е била приета и мярката – зелена зона и в събота от 10 до 18 ч. Досега тя беше активна само в работни дни. Тази промяна ще влезе в сила от 4 януари 2021 г.

Източник: ClubZ

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции