<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=85642" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Лаура Кьовеш...

“Зелен” сертификат за свободно придвижване в ЕС представи Еврокомисията

17 Март 2021
0 2436

Европейската комисия предложи създаване на “зелен” сертификат, който да помогне за свободното движение в Европейския съюз по време на пандемията, предаде NOVA.

Той ще е доказателство, че притежателят му е ваксиниран, има отрицателен резултат от PCR тест или антитела и ще се предлага в дигитален и хартиен вариант.

Освен това ще включва QR код, който ще гарантира неговата сигурност и автентичност, но няма да има лични данни в него. Европкомисията ще създаде и единен портал, през който всички издадени сертификати да бъдат проверявани. Това е временна мярка, която Брюксел ще премахне веднага, след като Световната здравна организация отмени извънредната ситуация заради коронавируса.

За да влезе в сила, сертификатът трябва да получи одобрението на Европейския парламент и на съвета. Ако държавите решат да запазят ограниченията за всички, ще трябва да съобщят и обяснят решението си на останалите страни в ЕС и на ЕК.

Зелени пропуски или ваксинационни паспорти: Как, кога и къде ще действат

Удостоверенията ще бъдат издавани на езика на държавата, която ги изготвя, както и на английски език. Освенн страните членки сертификати ще могат да издават също Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн. ЕК допълва, че до лятото ще предложи насоки за безопасност в областта на туризма.

Източник и видео: NOVA

Снимка на корицата: AFP

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции