<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=79470" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: В Москва запо...

Зетят и милиардите. Забогатяването на бившия съпруг на дъщерята на Путин

07 Декември 2020
0 1455

Дъщерята на президента на Русия Владимир Путин Катерина Тихонова и бившият ѝ съпруг Кирил Шамалов водят охолен живот, за който харчат милиони. В същото време успяват да се сдобият с бизнес активи за милиарди, пише Свободна Европа.

Това разкритие са направили журналисти от специализираното разследващо издание Important Stories (iStories) по данни от повече от 10 хиляди електронни писма на Шамалов между 2003 и 2020 г. Кореспонденциите са предоставени на журналистите от техен източник. Данните стават достъпни след хакерска атака от 2019 г., когато в интернет изтичат 21 милиона пароли от 773 милиона имейл адреса.

Журналистите са анализирали писмата няколко месеца като са потвърдили тяхната автентичност чрез работа с метаданните, справка с публични регистри и контакт с някои от участниците в кореспонденциите на Шамалов. На български историята беше публикувана първо от разследващия сайт Bird.bg, който е партньор на руския iStories.

В следващите редове са представени основните разкрития и главните действащи лица.

Кой е Кирил Шамалов

Кирил Шамалов е син на Николай Шамалов, един от най-близките членове на обкръжението на Путин още от 90-те години насам. Името му стана известно след като бившият му партньор Сергей Колесников публикува през 2010 г. информация, свързваща него и президента Путин в проект за изграждането на “дворец”за държавния глава, финансиран от няколко руски милиардери.

Самият Шамалов завършва юридическия факултет на Държавния университет в Санкт Петербург през 2004 г. и още преди да навърши 25 години става заместник генерален директор и ръководител на правния отдел на най-големия медиен холдинг в страната – Газпром-Медиа, който включва телевизионните канали НТВ, ТНТ, Мач ТВ, радиостанциите “Ехото на Москва”, “Авторадио” и “Хумор FM”, припомнят разследващите журналисти.

Кореспонденции около юридическата му кариера подсказват, че качествата му като юрист са били поставяни под съмнение от народни представители, но това не довежда до последствия за Шамалов.

Сватбата с Катерина и имотите

Нещата изглежда сериозно потръгват за Шамалов след сватбата му с дъщерята на Путин Катерина Тихонова.

Самото събитие продължава три дни, а на него са поканени известни изпълнители, гости от цял свят, и включва богата програма.

В писмата журналистите откриват десетки имейли със строители и декоратори на имение в елитната част на село Усово в престижния квартал Рубльовка, в близост до резиденцията на президента в Ново Огарьово.

За ремонти, обзавеждане и екстри за тази къща младата двойка харчи близо 9 млн. евро, заедно с цената на земята и самата къща сумата достига до 15-17 млн. евро.

Харчовете за луксозни имоти не спират с това, след като през 2012 г. чрез офшорната си компания “Алта Мира” Шамлов закупува имение във френския град Биариц, намиращ се на брега на Бискайския залив. Самото градче се смята за свързано със семейството на Путин.

Снимка на имението на Шамалов и Тихонова в Биариц

От разкритията на Центъра за изследване на копрупцията и организираната престъпност (OCCRP) от 2013 г. стана ясно, че друг руски гражданин – Артур Очеретни, също има имения в близост до това на Шамалов. Очеретни е съпруг на Людмила Путина, която се разведе с руския президент през 2013 г., а руско издание разкри, че е променила фамилното си име на Очеретна.

От кореспонденциите на Шамалов става ясно, че младата двойка харчи десетки хиляди евро само за обзавеждането на дома си.

Бракът за дъщерята на президента носи и допълнителни ползи за Шамалов. От кореспонденциите му става ясно, че в един момент редица високопоставени държавни лица го заливат с идеи, които да помогнат за забогатяването му. Някои от тях включват и многомилионни заеми от руската ВТБ, за които обаче не се изисква никакво обезпечение.

Всичко тези харчове се случват въпреки публичната позиция на Путин, че хора близки до властта трябва да спрат с луксозния си начин на живот, тъй като с подобни действия дразнят бедните хора. През 2013 г. президентът издейства законодателна промяна, с която представителите на властта и държавните компании да могат да отварят сметки и да държат пари в чужбина.

Активи за милиарди срещу 100 долара

Вероятно най-голямата печалба, която Шамалов успява да реализира, е свързана с руската петролна компания “Сибур”. През юни 2013 г. чрез офшорната си компания “Белизе” той изкупува 38 хил. дяла от друга офшорна компания Themis Holdings Ltd., която по това време е компанията майка на “Сибур”.

Дотогава той притежава 0.5% от компанията, а със сделката делът му нараства до 4.3%. Акциите тогава са на стойност 380 млн. долара, но биват закупени само срещу 100 долара.

По думите на председателя на борда на “Сибур” тази практика е била обичайна и други акционери са получили акции на преференциални цени. Журналистите обаче разкриват, че за останалите акционери отстъпката е била около 15% от стойността, което е обичайна практика. Самата “Сибур” пък вече се оценява на повече от 15 млрд. евро.

Отношенията между Шамлов и “Сибур“ продължават и по-късно. През 2014 г. той регистрира компания на адрес в Москва, а шест дни по-късно тя придобива 17 % от “Сибур“, което се равнява на около 500 млн. долара. От кореспонденциите му обаче не става ясно как той успява да се сдобие с такава сума. Единствената налична информация подсказва, че парите са били взети назаем.

Разводът и всезнаещият Кремъл

През 2018 г. Блумбърг съобщава за развода на Шамалов и Тихонова. Само шест месеца по-рано той продава дела си в “Сибур”, но според американската медия не получава нищо насреща, тъй като придобивката е била гаранция за доверието на Путин към него.

Малко след публикуването на разследването на iStories говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че от президентството имат информация кой стои зад “разпространяването на слухове” за членове на обкръжението на Путин.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции