<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=92341" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Гръцките кат...

Зоран Заев разгневи Гърция като пропусна “Северна” в името на Македония

23 Юни 2021
0 2248

Гърция призова премиера на Северна Македония да изпълни изцяло споразумението от Преспа за името на страната във всички контексти, включително международни спортни събития, пише Клуб Z.

В. “Катимерини” съобщава, че Атина отлага планираната парламентарна ратификация през юли на три меморандума за сътрудничество, подписани между двете страни, до септември и може би до по-късно.

Скандал между Атина и Скопие заради надпис “Македония” на екипите на отбора на Евро 2020

Атина отговори на туит на Зоран Заев, в който премиерът на Северна Македония спомена националния отбор по футбол на страната си, който участва в Европейското първенство 2020, като “Македония”, като пропусна квалификацията “Северна”.

Зоран Заев разгневи Гърция като пропусна &#8220;Северна&#8221; в името на Македония

“Изискваме пълното прилагане на споразумението от Преспа и неговия дух и призоваваме г-н Заев да се въздържа от риторика на разделението, особено по такъв деликатен въпрос като футбола”, заяви говорителят на правителството Аристотелия Пелони. “Във всеки случай добросъвестното прилагане на споразумението е един от критериите за присъединяване на страната към Европейския съюз”, отбеляза тя.

Посещавайки мача между Северна Македония и Холандия в Амстердам, Заев написа в “Tуитър”:

“Днес от стадиона в Амстердам предлагам силната си подкрепа на македонския национален отбор по футбол”.

Съобщава се, че меморандумът за сътрудничество е отложен, за да може Заев да разбере, че има някои задължения, които не може да пренебрегне.

Пелони напомни на репортерите какви са резервите на “Нова демокрация” към споразумението от Преспа, подписано от предишното правителство на СИРИЗА през 2018 г.

По-конкретно, тя каза, че основните възражения на управляващата партия са по въпросите на езика и идентичността, които в последно време често излизат на преден план.

Правителството ясно заяви намерението си, че иска да приложи споразумението, въпреки първоначалното противопоставяне от страна на “Нова демокрация”.

Но от друга страна също така ясно дава да се разбере, че няма да си затваря очите за това, което смята за смесени сигнали, идващи от Скопие относно намеренията му да изпълни изцяло споразумението.

Източник: Клуб Z

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции