Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Иванчева остана без регистрация за изборите заради 7 минути закъснение
Иванчева остана без регистрация за изборите заради 7 минути закъснение
gospodari.com
09-25-19
добавено
1171
прегледа

Столичната общинска избирателна комисия отказа да регистрира Десислава Иванчева като кандидат за кмет на София, става ясно от решение на комисията от вторник, съобщава Свободна Европа.


Причината за отказа е 7-минутно закъснение при подаване на необходимите документи.


Бившата кметица на район "Младост", осъдена на първа инстанция за подкуп, обяви преди няколко седмици, че ще се кандидатира за кмет на София. Подкрепа за това тя получи от Християндемократическата партия на България на Ирина Абаджиева-Репуц.

 

Във вторник в 17:07 часа в ОИК е постъпило предложение, подписано от Репуц, за регистриране на Иванчева за кандидат за кмет. "Предложението е заведено под № 20 на 24.09.2019 г. в 17.07 часа", посочват от ОИК.

 

Според приетата хронограма на Централната избирателна комисия (ЦИК) крайният срок за регистрация на кандидати бе в 17 часа на 24 септември. Ето защо заради 7-минутното закъснение ОИК отказва да регистрира Иванчева.

 

Заради закъснението ОИК-София отбелязва, че "не следва да толерира неспазването на преклузивните срокове по Изборния кодекс, както и че всички участници в изборния процес следва да бъдат равнопоставени и третирани еднакво".

 

Като друг проблем се посочва, че част от документите не са били структурирани в "Excel", каквото е изискването.

 

Десислава Иванчева и нейната заместничка в община "Младост" Биляна Петрова са под домашен арест. В края на май Иванчева участва като независим кандидат в изборите за Европейски парламент и спечели 1.55% от гласовете.

 

Източник: Свободна Европа