Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Иван Гешев иска да няма наказание за провокация към подкуп в концепцията си за прокуратура
Иван Гешев иска да няма наказание за провокация към подкуп в концепцията си за прокуратура
08-13-19
добавено
1022
прегледа

Да се премахне наказанието за провокация към подкуп, иска в концепцията си за управлението на прокуратурата единственият номиниран за поста Иван Гешев. Документът от 32 страници е публикуван на сайта на ВСС

 

 

 

 

Концепцията съдържа мотивите на Иван Гешев да се кандидатира за поста, анализ и оценка на състоянието на прокуратурата.  

 

 

ИВАН ГЕШЕВ – ПРЕДИЗВЕСТЕНИЯТ ВЛАСТЕЛИН (ВИДЕО)

 

 

Той изразява убеждението, „че работодател на магистратите са българските граждани и ние сме длъжни да дадем продукта, който те очакват от нас. Този продукт се нарича справедливост. Липсата ѝ няма как да бъде обяснена или оправдана с нищо, още по-малко с буквата на закона“.

 

 

Гешев е ласкав за оптимизирането на щатовете от предшественика му Сотир Цацаров като добра практика, за съдебните сгради, за намаляването на командироването (нищо че през 2018 г. то се увеличава), изразява мнение дори за автопарка.

 

 

ХИЛЯДИ СЕ СЪБРАХА НА ПРОТЕСТ СРЕЩУ НОМИНАЦИЯТА НА ИВАН ГЕШЕВ ЗА ГЛАВЕН ПРОКУРОР (ВИДЕО)

 

 

Като недостатък пък той изтъква диспропорциите в натовареността на следователите - особено с тези в НСлС, но това е тема, по която и Цацаров обичаше да критикува следствието.

 

 

Цяла една глава III в концепцията е озаглавена "Достижения в дейността на прокуратурата". Тя се простира на 5 страници и отчита "че до голяма степен основните цели са реализирани или са в процес на скорошно изпъление".

 

 

 

 

Гешев говори и за "нови форми на публично представяне на резултатите от дейността на Прокуратурата, най-вече по делата за корупция. "Грешният извод за безконтролност на прокурора, който е dominus litis - "господар на досъдебното производство", следва да бъде разсеян чрез публичното оповестяване на резултатите от съдебния контрол, предвиден по отношение на процесуално-следствените действия в тази предварителна фаза", пише още в концепцията.

 

 

Заместникът на Цацаров не пропуска да похвали действащия обвинител № 1 и за предприетите от него закривания на 11 малки ненатоварени прокуратури и окрупняване на още 29 такива. Той го посочва като положителен пример още за актовете му на методическо ръководство, обученията на кадри, указания, методологии и пр.

 

 

Като се изтъкват положителните думи в последния доклад по Механизма за сътрудничество и проверка, се говори още за "консолидиране на постигнатите положителни резултати".

 

 

Гешев заявява намерение да продължи активно ползваните форми на отчетност на главния прокурор пред ВСС и пред обществото, чрез периодични доклади по значими въпроси на противодействието на престъпността и корупцията. Кандидатът анонсира необходимостта от законодателни промени в тази насока за използване на нови инструменти за публично представяне на резултатите от дейността на Прокуратурата, най-вече по делата за корупция, организирана и битова престъпност, към които е фокусирано общественото внимание. 

 

 

Като основна цел е изведено също налагането на стандарти за ефективни, обективни и качествени разследвания, съобразени със закона и Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи. Съществен момент е създаването на база данни с положителни прокурорски и разследващи практики по конкретен вид производства и обобщена актуална съдебна практика.

 

 

Сред основните цели е посочено също международното сътрудничество, включително в рамките на Европейската прокуратура и регионалните международни проекти, за противодействие на тероризма, организираната престъпност, трафика на хора, наркотичните вещества и оръжията, прането на пари и корупцията. Мерките за постигането ѝ планират разширяване на мястото и ролята на съвместните екипи за разследване чрез интензивни контакти с Евроджъст и Европейската прокуратура, и други, съобщават от ВСС. 

 

 

В набелязните цели кандидатът за главен прокурор изрежда няколко десетки пункта, като сред тях има и такива като "... организация за подаване и обработване на сигнали за корупция в реално време чрез гореща телефонна линия или горещ имейл". Също такава гореща линия трябва да има за престъпления, свързани с антисемитизъм, фашизъм и др.

 

 

Източник: ВСС