<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=91065" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Слави Трифон...

Ива Митева: Този път от “Има такъв народ” ще опитаме да направим правителство (видео)

08 Юни 2021
0 2128

Ако резултатите от изборите се повторят с тези от 4 април, този път от „Има такъв народ” ще се опитат да сформират правителство. Това заяви в предаването „Здравей, България” по NOVA Ива Митева. Тя е водач на 2 листи за предстоящия вот – от Разград и 24 МИР в София.

Тя коментира и отказа на лидера на партията Слави Трифонов да се кандидатира за депутат.

Слави Трифонов се отказва да се кандидатира за депутат, споменава “друга институция”

„Това е достойното поведение. Нагледали сме се на водачи на листи, които след това се отказват. И в парламента влизат едни други лица. Щом е решил, че мястото му не е в парламента… Опитваме се там да влязат истинските експерти. Време е в парламента да влязат истинските експерти”, заяви Митева.

Ако Трифонов се кандидатира за президент, каквито съмнения се появиха, Митева посочи, че ще го подкрепи.

Тя коментира и проблемите, пред които е изправена ЦИК за организиране на машинното гласуване.

„Когато на заседание на Комисията по правни въпрос разглеждахме този въпрос, представителят на „Сиела” заяви, че има 1500 машини, които може безпроблемно да бъдат осигурени. Сега ни се казва, че тези 1500 трябва да струват 15 милиона и цената е поскъпнала със 75%. Те били ли са готови тогава? Как поскъпна тази цена?”, попита Митева.

„Машините за страната са осигурени. Може да се случи така, че да няма машини в чужбина. Това може да е отражението”, поясни тя.

Тя коментира и санкциите по закона „Магнитски”, наложени на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков и 64 фирми.

„Това е политически акт и той правно не обвързва страната ни да предприеме действия. Но за да има такива санкции от САЩ, е извършена задълбочена проверка и нещата сигурно са сериозни. По отношение на България е учудващо, че ние не сме приели никакви санкции досега по отношение на тези лица”, коментира Митева. „Знаете докладите на ЕС по отношение на върховенството на закона – 20 години критиките са едни и същи. Смятам, че имаме прекалено много норми. Виждам проблеми в приложението на законите”, заяви още тя.

Тя коментира и очакванията за изваждането на „черен списък” с компаниите, свързани с лицата, на които бяха наложени санкции от страна на САЩ. Митева заяви, че не знае дали ще е в правомощията на МС да излезе с такъв списък въз основа само на тези санкции.

„Притесненията ми са дали не сме на ръба на онзи член 4 от Конституцията за правовата ни държава”, заяви Митева. Тя смята, че страната ни има  достатъчно добри закони, проблемът е в прилагането им.

Митева отказа да дава оценка на главния прокурор, но смята, че трябва да се засили отчетността му.

Източник и видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции