<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=93367" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Диксън бил по...

Иво Прокопиев осъди Николай Бареков на 30 000 лева за клевета

06 Юли 2021
0 2023

Бизнесменът Иво Прокопиев осъди бившия евродепутат и журналист Николай Бареков за клевета. Бареков ще трябва да плати 30 000 лева.

Журналисти искат да се застрелят заради жената на Бареков

Решението на Софийския апелативен съд може да бъде обжалвано пред Върховния съд.

Искът срещу Бареков е подаден през 2017 година. По това време евродепутатът участва активно в кампанията срещу Прокопиев, която се подклажда особено активно от медиите на Делян Пеевски и действията на прокуратурата, пише Медиапул.

В различни сайтове е публикувано открито писмо на Николай Бареков, с което той обвинява Прокопиев, че “манипулира борсовата търговия”. Най-сериозното обвинение е: “Вие и “Каолин” отровихте водата и разболяхте от рак с веществото арсен стотици жители на гр. Меличлери…вие сте голям циник, но явно имате голям политически чадър над себе си. Не се ли срамувате? Вие, едно от лицата на статуквото, ограбило българите, да правите антикорупционна партия за лично ползване?”

Въпросната антикорупционна партия, която визира Бареков, е “Да, България”. Интересно е, че Бареков, който пита Прокопиев дали не се срамува, пред съда обяснява, че неговото авторство на това отворено писмо било недоказано. Така се прави опит за прехвърляне на отговорността върху хората, които са го публикували в мрежата.

Софийският апелативен съд казва, че Бареков е направил твърдение за извършено престъпление, без да са представени доказателства за това.

В делото присъства и сигналът на Бареков до прокуратурата срещу Прокопиев. Въпросният сигнал веднага е цитиран в близкия до Пеевски тогава сайт “Блиц”. Там се говори за “група “Гнидите”, която имала за цел избягване на данъчно облагане в особено големи размери, за което си е послужила с измами, борсови спекулации, злоупотреби с влияние и други забранени от закона способи”. Доказателства за това не са представени.

Има и цитирани и други публикации, които водят до решението на Софийския апелативен съд да се произнесе в полза на Прокопиев. Бареков е осъден да плати и 4200 разноски по делото, заведено от издателя на “Икономедия”.

Бившият евродепутат, чийто партия “България без цензура” възникна с подкрепата на източената Корпоративна банка, практически не е спирал атаките си срещу Прокопиев, които обикновено се случваха в синхрон с акциите на прокуратурата срещу бизнесмена и напоително отразявани и “доразвивани” в изданията на Пеевски.

През последните Николай Бареков е осъждан да плаща десетки хиляди левове обезщетения за обиди и клевети.

Бившият премиерски антикорупционен съветник и лидер на РЗС Яне Янев успя да осъди Бареков за общо 15 000 лева по две отделни дела. Първото е за нанесена му обида от студиото на бТВ на 10 май 2014 година, където Бареков го е обявил за “петдесет килограма клоун” и “подлога на Бойко Борисов”. Второ дело е заведено от Янев, защото бившият евродепутат го е нарекъл “малоумник” и “плазмодий в българската политика”.

На първа инстанция телевизионните продуценти братя Халваджиян също осъдиха бившия евродепутат на първа инстанция за общо 20 000 лева плюс лихви и разноски по делото.

Активистът на “Демократична България” Юри Катанов е осъдил Бареков на втора инстанция за 14 000 лева за клеветническите твърдения, че е участвал в измама на немска фирма за над пет милиона. Настоящият евродепутат Ангел Джамбазки също съди Бареков за редица обиди.

Във видеото припомняме една от многобройните изцепка на Бареков, когато напусна телевизионно студио заради покана да чете на английски език.

Източник: Медиапул
Колаж: Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции