Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Идва ли краят на господството на Фейсбук и Гугъл?
Идва ли краят на господството на Фейсбук и Гугъл?
По света
09-09-19
добавено
1259
прегледа

Миналата седмица прокурори от Тексас и Ню Йорк обявиха, че са започнали разследване срещу Гугъл и Фейсбук заради евентуални нарушения на щатското антимонополно законодателство. Това е голяма стъпка, пише Гардиън. Никога обществото не е позволявало информацията да бъде толкова силно контролирана от големи технологични компании, а това е първият сериозен удар на държавата срещу тях.

 

Но какво са направили Гугъл и Фейсбук, за да заслужат толкова сериозно внимание от държавата? Казано просто - двете компании са под подозрение, че са използвали контрола върху информацията, който имат, за да монополизират рекламния пазар, което неизбежно води до смъртта на печатните медии, най-вече вестниците. От 2007 г. насам почти половината американски вестници са изчезнали. В 2/3 от общо 3000 окръга на страната същото се е случило и с регионалните издания. И това не е защото няма апетит за новини. Напротив, но трафикът и печалбите сега отиват при дигиталното дуо - Гугъл/Фейсбук.

 

Въпреки че никой не харесва рекламите, те финансират новините. И това е така още от края на XIX век. Но сега тези пари отиват другаде. Годишната печалба на Фейсбук е 60 млрд. долара, а на Гугъл - 110 млрд. долара. Социалната мрежа притежата четири продукта с милиарди абонати, а Гугъл - осем продукта. Просто казано - на потребителя автоматично се показват стоки, предмети, теми, сходни на тези, които вече е търсил. И тук идва огромната роля на информацията, която двете компании събират. Гугъл и Фейсбук знаят кой какво гледа. Т.е. могат да продадат каквото рекламодателят поиска. Трябва само да го насочат към съответната аудитория. А те знаят кои хора им трябват. 

 

Тук се появяват различните издания - сайтове със забавно или сериозно съдържание, които хората искат да гледат. Гугъл има нужда от такива сайтове, но не от някой конкретен, т.е. съдържанието може да е всякакво и стига хората да го търсят, всичко е наред, защото заедно с прочетеното виждат и рекламите. Преди две години Гугъл реши да намали резултатите на търсенията за авторитетния вестник Уол Стрийт Джърнъл. Равносметката - трафикът към изданието намаля с 44%, а бизнесът на търсачката избщо не бе засегнат. Притежавайки такава сила, двете компании могат да принудят всеки издател да даде данни за потребителите си или да го склонят на по-неизгодни условия.

 

Нови правила и ново антимонополно законодателство биха могли да възстановят донякъде баланса, пише Гардиън. Това ще укрепи и самият демократичен процес. Защото в момента корпорации като Гугъл и Фейсбук са прекалено силни, за да продължават да функционират в демократичните общества. В момента те контролират цялата информация и избират какво да покажат на хората по света. Следващата крачка е да се превърнат в правителства и да казват кой какво има право да знае.

 

Източник: Гардиън