<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=97464" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Задържаха и г...

Идентифицирано е антитяло, което може да неутрализира всички известни варианти на коронавируса SARS-CoV-2

25 Август 2021
0 5312

Моноклоналното антитяло SARS2-38 е насочено към тази част от шиповия протеин (S-протеин) на вируса, която малко се променя заради мутации. Затова то може да работи срещу широк спектър от варианти на вируса, причиняващ COVID-19, пише NaukaOFFNews.

Вирусът, който причинява COVID-19 днес, не е същият като този, който за първи път разболя жителите на Ухан през декември 2019 г. Много от циркулиращите сега варианти са частично резистентни към някои от терапиите на базата на антитела, разработени на базата на оригиналния вирус. Колкото повече продължава пандемията, толкова по-неизбежно ще възникват още варианти, а проблемът с резистентността само ще нараства.

Всички изследвани проби в България вече са от Делта варианта на Covid-19

Освен на ваксините срещу COVID-19, специалистите разчитат на моноклоналните антитела – протеини, получени в лаборатории, които имитират способността на имунната система да се бори срещу антиген. Много от тези лекарства преди това са били ефективни при животни, а някои са одобрени за лечение на пациенти в спешните отделения. Според учените терапията с моноклонални антитела е полезна за пациенти в риск и заедно с ваксините ще помогнат в борбата с пандемията.

Повечето антитела към SARS-CoV-2 имат неутрализиращи свойства и предотвратяват свързването на вируса с човешките клетки, тоест те действат срещу рецептор-свързващия домейн (RBD) на S-протеина на причинителя на COVID-19. В същото време изследователите са открили инхибиторни антитела: те са насочени към N-крайния домен (NTD) на шипа и S2 домейна (той пък е отговорен за сливането с клетъчната мембрана и проникването в клетката). Но, както знаем, проблемът е, че вирусът се променя. А новите му варианти придобиват мутации в S-протеина, като по този начин получават резистентност към моноклонални или поликлонални антитела. Следователно, за лечение на пациенти са необходими допълнителни лекарства, които ще бъдат ефективни срещу вариантите на SARS-CoV-2.

Учени от Медицинския факултет на Университета във Вашингтон в Сейнт Луис са идентифицирали антитяло към рецептор-свързващия домейн на SARS-CoV-2, което е в състояние да преодолее всички варианти на вируса, известни до момента.

Препринт на изследването е публикуван в списание Immunity.

Идентифицирано е антитяло, което може да неутрализира всички известни варианти на коронавируса SARS-CoV-2

За да открият неутрализиращи антитела, които работят срещу широк спектър от варианти, изследователите започват експерименти с имунизиране на мишки с ключова част от протеина на шипа, известен като рецептор-свързващ домейн. След това извличат (екстрахират) клетките, произвеждащи антитела, и получават от тях 43 антитела, които разпознават рецептор-свързващия домейн.

Изследователите проверяват 43-те антитела, като измерват колко добре предотвратили първоначалния вариант на SARS-CoV-2 да инфектира клетъчни култури в лабораторен съд. След това девет от най-мощните неутрализиращи антитела тестват върху мишки, за да се види дали могат да защитят от заболяване животните, заразени с оригиналния SARS-CoV-2. Множество антитела преминават и двата теста, с различна степен на потентност.

И две антитела – SARS2-02 и SARS2-38 – са определени като най-ефективни и са тествани срещу група от вирусни варианти – четирите “варианта, предизвикващи безпокойство” – алфа, бета, гама и делта, два “варианта, представляващи интерес” (капа и йота) и няколко неназовани варианта, които се наблюдават като потенциални заплахи.

Едно от двете антитяла, SARS2-38, лесно неутрализира всички варианти. Освен това, хуманизирана версия на SARS2-38 защитава мишки срещу заболяване, причинено от два варианта: каппа и вирус, съдържащ шиповия протеин от бета варианта. Бета вариантът е известен с резистентността си към антитела, така че неспособността му да устои на SARS2-38 е особено забележителна, отбелязват изследователите.

Източник: NaukaOFFNews

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции