Идея: При неплатени глоби от шофьорите, да има отказ на административни услуги

19 Септември 2019
0 1384

Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" (ДАБДП) публикува редица препоръки в нов доклад за войната на пътя. Сред тях са приемане на нова методика за обследване на тежките пътни инциденти, бързо и ефективно събиране на наложени санкции, одити за пътна безопасност на всички републикански и общински пътища, създаване на публичен регистрационен режим на фирмите, извършващи сервизна дейност и други, пише "24 часа".

 

Това е и първият цялостен анализ на нивото на безопасността на движението по пътищата, който се прави у нас.

 

Набелязани са конкретни мерки и действия, които ангажираните институции следва да предприемат. Именно на тяхна база ще бъде разработена и Стратегията за безопасност на движението по пътищата в хоризонт 2021 – 2030 г.

 

По отношение на събираемостта на санкциите, ДАБДП препоръчва да има отказ на административни услуги от всички институции при неплатени задължения и проверка на гражданите (в това число чуждестранни) на изходните ГКПП за наличие на наложени с електронен фиш глоби. Предлага се още при особено тежки инциденти те да се обследват от специалисти от различни области.

 

Идеята е водещо да бъде не установяване на вина, а дефицитите свързани с: поведението на водача, изправността на превозното средство, състоянието на инфраструктурата, метеорологичната обстановка и т.н., за да се види причината или проблема за настъпването на ПТП и той да бъде своевременно отстранен.

 

Според анализа на агенцията, през последните 10 години се отбелязва интензивно развитие в областта на пътното строителство, но по-голямата част от мрежата остава изградена преди повече от 20 години. За 2018 г. са установени 77 участъка с концентрация на ПТП по републиканските пътища.

 

Експертите посочват, че би било полезно разработване на интерактивна карта с информация за тях.

 

Иначе най-честите технически неизправности, които водят до произшествие, са спукване на гума и повреда в спирачната уредба, става ясно от доклада на ДАБДП.

 

 

 

Източник: "24 часа"

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции