<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=93671" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Двама българ...

Избиратели в Турция отказват да гласуват с машина (видео)

11 Юли 2021
0 2686

Голяма част от хората в град Бурса, Турция, се отказват да гласуват, като видят, че това трябва да стане машинно, съобщава Нова. Те се насочват към секции с хартиени бюлетини.

Двама българи се спречкаха пред избирателна секция в Бурса, намеси се полицията (видео)

В Турция има общо 121 секции. В района Йълдъръм предварително подадените заявления са под 300, затова се гласува само на хартия.

И тъй като хората имат право да изберат къде и как да гласуват, досега те го правят предимно с хартиени бюлетини. Гласувалите в секцията без машини са повече от 200, докато в тази, в която има 2, не надминават 100.

За сравнение – на предните избори общо вотът си са  дали около 800 души.

Колегите журналисти провериха една от трите секции с по 2 машини за гласуване.

Едната машина се счупила след първия гласоподавател. След това и другата машина се развалила. Техническо лице от училището, където се намира секцията, успяло да отстрани проблема във втората машина. Първата обаче все още е неизправна.

Гласоподавателят Али споделя, че е срамота хората да не могат да гласуват и да се бавят по 15-20 минути. Той би препоръчал да се гласува с хартиена бюлетина.

Машините затрудниха и гласуващите в Чорлу. На заснети кадри се вижда как член на СИК гласува вместо избирател.

Правилата предвиждат, ако и двете машини не могат да бъдат оправени, секцията да бъде затворена за 20 минути. А ако проблемът при поне една от машините не бъде отстранен, вотът трябва да продължи на бюлетини.

Много от изселниците са в България за Байрям, това е една от причините да няма опашки.

Източник: Нова

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции