<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=79996" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Хакери, свърз...

Избирателната колегия потвърди победата на Джо Байдън на президентските избори в САЩ

15 Декември 2020
0 113

Избирателната колегия на САЩ потвърди победата на кандидата на демократите Джо Байдън в президентските избори, съобщиха световните агенции, цитирани от Свободна Европа.

С вота на 55-те членове на колегията в щата Калифорния той премина прага от 270 гласа, необходими за избирането му.

Снимка: AFP

Вижте какво планира първо да направи Джо Байдън като президент

Очаква се след обявяването на резултатите от вота на електорите във всички щати Байдън да има 306 гласа, а опонентът му Доналд Тръмп да събере 232. Резултатите от вота ще бъдат изпратени във Вашингтон и официално преброени на заседание на Конгреса на 6 януари, което ще бъде ръководено от вицепрезидента Майк Пенс. След това Байдън и избраната за вицепрезидент Камала Харис ще встъпят в длъжност на 20 януари.

В реч след вота избраният за президент Джо Байдън каза, че американската демокрация е била „подлагана на тестове и заплашвана“ и е „показала, че е устойчива, истинска и силна“.

„В тази битка за душата на Америка демокрацията надделя“, каза Байдън. „Сега е време да обърнем страницата, както сме правили през цялата си история – да се обединим, да се излекуваме.“

Гласуването на Избирателната колегия обичайно е процедурна стъпка, която предизвиква малко внимание. Тази година обаче вотът получи повече внимание, защото настоящият президент Доналд Тръмп отказва да признае загубата на изборите. Той и предизборният му щаб загубиха повече от 40 съдебни дела, с които оспорваха резултатите, включително и във Върховния съд.

Тръмп за пръв път обеща да напусне Белия дом, ако изборната колегия утвърди Байдън

Тръмп не е коментирал резултатите от гласуването на електорите. Той обяви в профила си в Туитър оставката на правосъдния министър Уилям Бар. По-рано Бар каза, че няма доказателства за изборни измами по време на вота на 3 ноември, въпреки че Тръмп твърди обратното.

Снимка: AP

Президентът на САЩ се избира от колегия, която включва 538 електори. Всеки щат има толкова електори, колкото членове на двете камари на Конгреса. Те се разпределят на базата на резултатите от гласуването на избирателите, което тази година беше на 3 ноември. В повечето щати кандидатът, който получи повечето гласове, получава всички електори. Изключение са щатите Мейн и Небраска, където електорите се разпределят между двамата кандидати в зависимост от получената подкрепа.

В понеделник електорите във всички щати се събраха, за да гласуват. Първите щати, в които това се случи, бяха Върмонт и Тенеси. Електорите имат по един глас и отбелязват вота си на хартиена бюлетина.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Източник: Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции