<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=88159" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Защо всички в...

Избори през юли е най-вероятният сценарий, след като Слави Трифонов върне мандата на Радев

26 Април 2021
0 2144

Предсрочни парламентарни избори на 11 или на 18 юли според партийци, с които колегите от “Дневник” са разговаряли, са най-вероятният сценарий, след като партията на Слави Трифонов “Има такъв народ” обяви, че няма да се опитва да състави правителство и ще върне мандата неизпълнен.

Слави Трифонов издигна Антоанета Стефанова за премиер и… връща мандата

На ход е президентът Радев. Макар и да даде знак, че иска да даде време на новия парламент за работа, според неофициалните коментари на депутати при сегашната ситуация връчването на мандатите няма да се забави много. По конституция няма срок за това и е решение на държавния глава.

Кандидатът за премиер на “Има такъв народ” Антоанета Стефанова ще върне мандата веднага, а третата партия едва ли ще успее да формира мнозинство. Официално няма решение, но неофициалните очаквания са третият мандат да бъде даден на третата по големина парламентарна сила – “БСП за България”, която няма официална позиция какво ще прави, но е по-вероятно също да върне мандата. Възможно е третият мандат да отиде и при някоя от другите “партии на протеста”, но няма очаквания и те да формират твърдо мнозинство.

Така президентът следва да разпусне парламента, да назначи служебно правителство и да насрочи нови избори. Неофициално се коментира, че служебен премиер може да е човек от екипа на Радев на “Дондуков” 2, като се споменава и името на секретаря му по сигурност и отбрана ген. Стефан Янев. Парламентът трябва бъде разпуснат два месеца преди изборите, т.е. или на 11, или на 18 май, което значи, че най-вероятно ще успее да приеме основно промени в Изборния кодекс.

Във видеото горе можете да си припомните как в събота президентът Радев обяви, че е “несериозно” да се говори все още за служебен кабинет. По-малко от два дни по-късно такъв вече е почти сигурен.

Източник: “Дневник”

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции