<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=36935" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Избраха петима осъдени каталунски лидери за депутати

29 Април 2019
0 1927

Избраха за депутати петима каталунски сепаратистки лидери, задържани и съдени в Мадрид за ролята им в опита за отцепване на региона през 2017 г.

 

 

Бившият вицепрезидент на региона Ориол Жункерас е сред тях. Той е главен обвиняем на процеса, започнал на 12 февруари, за когото прокуратурата поиска 25 години затвор.
 

Жункерас е избран за депутат от Републиканската левица на Каталуния (ЕРК), докато Раул Ромева, бившият регионален външнополитически лидер е избран за сенатор от същата формация, пише БТА.
 

Още трива задържани сепаратисти са избрани в конгреса на депутатите – Жорди Санчес, Жорди Турул и Жозеп Рул, членове на другата голяма партия, застъпваща се за независимост на Каталуния – "Заедно за Каталуния" на бившия регионален президент Карлес Пучдемон, който избяга в Белгия от съдебно преследване.
 

Сепаратистките каталунски партии са отбелязали успех , спечелвайки 22 от 350-те места в долната камара, и могат да играят ключова роля в преговорите за съставяне на бъдещо мнозинство, след като социалистите на Педро Санчес спечелиха изборите, но без да постигнат абсолютно мнозинство.
 

 

Източник: Dnes.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции