<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=76991" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Катя Сунгарс...

Извънреден брифинг на здравния министър: 17 нови линейки за Спешната помощ в София (видео)

02 Ноември 2020
0 701

“17 нови линейки ще бъдат предоставени на Спешната помощ в София”, заяви по време на извънреден брифинг министърът на здравеопазването след среща с представители на частните линейки и МВР във връзка с решението частни линейки, таксита и коли на МВР да бъдат включени в извозването на Covid-пациенти.

Частни линейки, таксита и коли на МВР ще извозват Covid-пациенти заради недостиг в Спешна помощ (видео)

“Новите линейки са оборудвани да извозват леките и среднотежките пациенти, които не се нуждаят от апаратна вентилация по време на транспортирането им до лечебните заведения”, каза министърът на здравеопазването и допълни, че “целта е с тях да бъде оптимизирана дневната смяна от днес. Съгласете се, че е по-важно е пациентите да бъдат транспортирани час по-скоро до болниците.”

Здравният министър: Няма да има прошка за болници, които връщат пациенти с Covid-19 (видео)

„Видяхме, че имаше затруднения в обслужването на пациентите в София, затова решихме, съвместно с министър Терзийски, да се осигурят допълнително коли към системата на Спешна медицинска помощ и по-специално на територията на София. В момента имаме 25 коли, от днес екипите ще бъдат увеличени с още 10″, каза още той. 

„На територията на България има около 40 000 интензивни легла за активно лечение на пациенти с всички заболявания. В София разполагаме с 12 000 легла за активно лечение. 10% от тях са 1200 легла. В момента са разкрити 700 легла за активно лечение. Имаме още наличен свободен капацитет, който лечебните заведения не са разкрили. Това е основният проблем, върху който сме се съсредоточили”, заяви Ангелов.

„Има издадена заповед на министъра. Преди две седмици направих изявление с директорите на столичните болници. Все още голяма част от тях не са предприели усилия да осигурят леглата, необходими за разкриване на територията на лечебните им заведения”, каза още здравният министър.

Той добави, че към момента не се налага разкриването на полеви легла за пациенти с Covid-19.

Видео: Нова тв

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции